Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko oznámilo dokončenie mobilizácie

.tasr .svet

Šojgu o dokončení mobilizácie oficiálne informoval prezidenta Vladimira Putina na stretnutí odvysielanom v štátnej televízii. Ďalšie takéto opatrenia podľa neho nie sú plánované.

Rusko oznámilo dokončenie mobilizácie SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tzv. čiastočná mobilizácia v Rusku bola zavŕšená. Na základe septembrového výnosu v rámci nej do armády povolali 300-tisíc záložníkov. TASR informácie prevzala od agentúr Reuters, AFP a DPA.

Minister povedal, že v zóne tzv. špeciálnej vojenskej operácie, ako Rusko označuje svoju inváziu na Ukrajinu, sa nachádza 82-tisíc mobilizovaných odvedencov s priemerným vekom 35 rokov, pričom ďalších 218-tisíc aktuálne absolvuje výcvik.

Putin podľa AFP požiadal Šojgua, aby poďakoval mobilizovaným vojakom za ich vlastenectvo.

Putin vyhlásil „čiastočnú mobilizáciu“ 21. septembra po sérii vojenských neúspechov, pri ktorých ruské sily vytlačili z východu ukrajinskej Charkovskej oblasti a dostali sa pod rastúci tlak v Chersonskej oblasti na juhu.

Rozhodnutie Kremľa vyvolalo hromadný odliv brancov z Ruska. Desaťtisíce ich odišli do krajín ako Gruzínsko, Arménsko a Kazachstan, kam môžu vycestovať bez víz. Počas protestov proti mobilizácii zadržali v Rusku viac než 2000 osôb. Verejnosť pobúrili aj prípady mužov, ktorí dostali povolávací rozkaz, aj keď im službu v armáde znemožňuje zdravotný stav alebo nemajú žiadne vojenské skúsenosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite