Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Severná Kórea odpálila 10 rakiet, jedna dopadla blízko juhokórejských vôd

.tasr .svet

Severná Kórea odpálila v stredu najmenej desať rakiet rôzneho typu. Jedna z nich dopadla neďaleko teritoriálnych vôd Južnej Kórey a podnietila zriedkavý poplach na juhokórejskom ostrove. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Jonhap.

Severná Kórea odpálila 10 rakiet, jedna dopadla blízko juhokórejských vôd SITA/AP Photo/Ahn Young-joon

podľa juhokórejského generálneho štábu išlo o „veľmi nezvyčajný a neprijateľný“ krok Severnej Kórey (KĽDR). Balistická strela totiž dopadla južne od spornej námornej hranice oboch krajín vôbec po prvý raz od rozdelenia Kórejského polostrova.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol to vo vyhlásení označil za „faktické narušenie“ územia krajiny. Zvolal zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť a nariadil „rýchle a prísne opatrenia, aby Severná Kórea za svoje provokácie jasne zaplatila“.

Soul krátko na to oznámil, že jeho armáda uskutočnila skúšku troch striel vzduch-zem. Pchjongjang odpaľoval rakety po druhý raz v priebehu necelého týždňa. Zrejme protestoval proti dosiaľ najväčším spoločným cvičeniam vzdušných síl Južnej Kórey a Spojených štátov, ktoré sa začali v pondelok, uviedla agentúra Jonhap.

Juhokórejská armáda pôvodne oznámila, že zistila odpálenie troch balistických striel krátkeho doletu z východného pobrežia KĽDR do Japonského mora. Neskôr však podľa AFP spresnila, že vypálených bolo „najmenej desať rakiet rôzneho druhu smerom na východ a západ“.

Jedna z balistických striel dopadla 26 kilometrov južne od faktickej námornej hranice a len 57 kilometrov východne od juhokórejskej pevniny. Po vystrelení smerovala k ostrovu Ullung-do, kde pred 9.00 h miestneho času vyhlásili letecký poplach. Varovanie odvysielali aj v juhokórejskej televízii a obyvateľov ostrova v ňom vyzvali, aby sa uchýlili do najbližšieho podzemného úkrytu. Raketa napokon dopadla do medzinárodných vôd 167 kilometrov severozápadne od ostrova.

Juhokórejská a americká armáda tento týždeň pokračujú v sérii spoločných manévrov. Cvičenia vzdušných síl Vigilant Storm zahŕňajú vyše 240 lietadiel vrátane stíhačiek s technológiou stealth. Prebiehajú v čase rastúcich obáv z možnej ďalšej jadrovej skúšky Severnej Kórey. Izolovaný režim tento rok vykonáva testy zbraní v bezprecedentnom tempe.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite