Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fínska premiérka účasťou na párty nezanedbala svoje povinnosti, zistil úrad

.tasr .svet

Sťažnosti podané na fínsku premiérku Sannu Marinovú po zverejnení videa, na ktorom bola zachytená, ako sa s priateľmi zabáva na súkromnej párty, označil príslušný úrad za neopodstatnené.

Fínska premiérka účasťou na párty nezanedbala svoje povinnosti, zistil úrad SITA/VESA MOILANEN/LEHTIKUVA VIA AP

ako v piatok informovala agentúra DPA, Tuomas Pöysti, ktorý je ako kancelár poverený preverovaním konania členov vlády, prezidenta a vládnych úradov, dospel k záveru, že niet dôvodu podozrievať premiérku z nezákonného konania alebo zo zanedbania úradných povinností. Celý prípad preto Pöysti odložil.

Kauza Marinovej, ktorá v lete doslova obletela takmer celý svet, vyvolala otázky o správaní sa lídrov v súkromí, ako aj o hodnotení žien na mocenských postoch verejnosťou. Sťažovatelia vytýkali Marinovej, ktorá je vo veku 36 rokov  najmladšou predsedníčkou vlády v Európe, že pre konzumáciu alkoholu nie je v stave pracovať; že sa na predsedu vlády správala nevhodne, či dokonca, že poškodila povesť Fínska a ohrozila jeho bezpečnosť.

Sociálnodemokratická premiérka sa prepuknutí škandálu podrobila testu na drogy, ktorý vyšiel s negatívnym výsledkom. Diskusiu o pár dní na to oživilo zverejnenie fotografie z párty v Marinovej rezidencii, na ktorej sú zachytené dve polooblečené ženy. Táto kauza primäla Marinovú, aby sa ospravedlnila.

Fínska líderka už bola za svoje konanie v súkromí kritizovaná aj v roku 2021, keď sa šla zabaviť do nočného klubu, aj keď vedela, že krátko predtým bola v kontakte s človekom, ktorý mal chorobu covid-19.

Marinová je v premiérskej funkcii od roku 2019. O tento post sa chce uchádzať aj parlamentných voľbách v apríli budúceho roku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite