Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Firmy zbrojného priemyslu ČR a Ukrajiny budú spoločne vyrábať vojenský materiál

.tasr .svet

Ukrajinský štátny koncern Ukroboronprom a Agentúra pre medzivládnu obrannú spoluprácu (AMOS), ktorá spadá pod české ministerstvo obrany, podpísali dohodu o vytvorení spoločného obranného klastru. Jej výsledkom bude vznik česko-ukrajinských podnikov, ktoré budú vyrábať vojenský materiál pre ukrajinskú armádu.

Firmy zbrojného priemyslu ČR a Ukrajiny budú spoločne vyrábať vojenský materiál SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

vo štvrtok to uviedlo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Firmy patriace pod koncern Ukroboronprom a spoločnosti českého obranného priemyslu by mali zakladať spoločné podniky a navýšiť tak kapacity výroby vojenského materiálu. Ten bude v prvej fáze slúžiť potrebám ukrajinských ozbrojených síl. „Z dôvodu súčasnej situácie na Ukrajine sa tiež časť výrobných kapacít ich obranného priemyslu presunie do ČR,“ uviedlo ministerstvo.

Krajiny budú spolupracovať aj v oblasti údržby a opravy zbraní a vojenského vybavenia. Cieľom je tiež vytvorenie spoločných výskumných centier. Dohoda sa nebude týkať len urgentnej vojenskej pomoci v období, keď Ukrajina čelí ruskej agresii, ale zameria sa aj na vzdialenejší časový horizont. „Česko-ukrajinské spoločné podniky raz budú môcť spolupracovať napríklad v oblasti výskumu a vývoja či dodávať vojenský materiál do tretích krajín,“ povedala česká ministerka obrany Jana Černochová.

Spolupráca bude podľa českého rezortu obrany prínosom aj v zmysle prechodu ukrajinskej armády na štandardy NATO. „Touto premenou sme si prešli a čiastočne ešte prechádzame aj my a chceme ukrajinským partnerom tieto skúsenosti odovzdať,“ povedal riaditeľ AMOS Aleš Vytečka.

Vytvorenie klastru je podľa ministerstva výsledkom dohody českého premiéra Petra Fialu a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z minulého týždňa, keď sa v Kyjeve uskutočnilo zasadnutie vlád oboch krajín.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite