Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra

.tasr .svet

V piatok to povedal minister vnútra Gerhard Karner. Dodal aj, že kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom by mali platiť odteraz ešte najmenej pol roka.

Rakúsko chce predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra SITA/Branislav Bibel

rakúsko plánuje predĺžiť kontroly na hraniciach so Slovenskom do 12. decembra. Kontroly na hraniciach Rakúska s Maďarskom a Slovinskom by mali platiť odteraz ešte najmenej pol roka. Rakúskej agentúre APA to v piatok povedal minister vnútra Gerhard Karner, informuje TASR.

Karner považuje toto opatrenie za nevyhnutnú súčasť boja proti prevádzačom. Hraničné kontroly sa podľa neho vykonávajú v úzkej koordinácii so susednými štátmi. Poukázal na to, že napríklad aj Česko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom.

Český minister vnútra Vít Rakušan vo štvrtok avizoval, že keďže sa situácia s prevádzačstvom nezlepšuje, kontroly ostanú v platnosti aj po 13. decembri.

Rakúsko o predĺžení kontrol na hraniciach s Maďarskom a Slovinskom bude oficiálne informovať Európsku komisiu. Pripomína zároveň, že hraničné kontroly v súčasnosti vykonávajú aj Nemecko, Dánsko či Francúzsko. 

V rámci schengenského priestoru môžu jednotlivé krajiny vykonávať hraničné kontroly len v prípade vážneho ohrozenia verejného poriadku či bezpečnosti, a to najviac pol roka. Po uplynutí tohto obdobia musí daný štát preukázať existenciu inej vážnej hrozby vyžadujúcej si hraničné kontroly. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite