Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vesmírnu loď Orion naviedli na vzdialenú obežnú dráhu okolo Mesiaca

.tasr .svet

Orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca.

Vesmírnu loď Orion naviedli na vzdialenú obežnú dráhu okolo Mesiaca SITA/NASA via AP

bezposádkovú kozmickú loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) naviedli na obežnú dráhu okolo Mesiaca. Stalo sa tak niečo vyše týždňa po štarte misie z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride, uviedla v sobotu agentúra AFP. 

Operátori pozemného riadiaceho strediska misie v piatok „úspešne aktivovali raketové motory, čím naviedli Orion na vzdialenú retrográdnu obežnú dráhu,“ uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na stránke NASA, z ktorého cituje TASR. 

Americká vesmírna agentúra vysvetlila, že obežná dráha Orionu, v ktorom sú namiesto astronautov len figuríny vybavené senzormi, sa nachádza vo vzdialenosti približne 64 400 kilometrov od Mesiaca. Najbližší prelet v blízkosti tejto jedinej prirodzenej družice Zeme Orion absolvoval v pondelok, keď sa od neho nachádzal len zhruba 128 kilometrov. 

Orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. Do vesmíru ho v rámci misie Artemis I vyniesla nosná raketa SLS, ktorá po opakovaných odkladoch odštartovala 16. novembra.

Ide o testovací let, ktorý má preveriť bezpečnosť a funkčnosť kľúčových systémov Orionu v podmienkach vesmíru. Kozmická loď má za približne týždeň preletieť zhruba polovicu stanovenej orbity okolo Mesiaca a potom sa vydá na spiatočný let na Zem. Orion by mal napokon 11. decembra dopadnúť do vôd Tichého oceána. 

Po tomto skúšobnom lete by mala nasledovať misia Artemis II aj s ľudskou posádkou. Štart rakety Orion je naplánovaný na máj 2024. Vyvrcholením má byť misia Artemis III, ku ktorej dôjde najskôr v roku 2025 a jej hlavným cieľom je opätovne dostať ľudí na povrch Mesiaca.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite