Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rakúski železničiari počas celého dňa štrajkujú, ovplyvní to aj spoje so Slovenskom

.tasr .svet

Rakúski železničiari budú v pondelok (28.11.) 24 hodín štrajkovať, v dôsledku čoho sa zastaví pohyb vlakov po celej krajine. Referuje o tom web krone.at.

Rakúski železničiari počas celého dňa štrajkujú, ovplyvní to aj spoje so Slovenskom Haneburger/Wikipedia

železničná doprava v Rakúsku vrátane cezhraničnej sa v pondelok na 24 hodín zastavila. Dôvodom je štrajk železničných zamestnancov, ktorým sa nepodarilo so zamestnávateľmi dohodnúť na zvýšení platov. TASR informácie prevzala od agentúry APA a rakúskej verejnoprávnej stanice ORF.

Štrajk potrvá do polnoci a podľa štátnej železničnej spoločnosti ÖBB sa týka všetkých vlakových spojov. V krajine počas dňa funguje autobusová doprava a mestská hromadná doprava vrátane metra vo Viedni, nie však regionálne, diaľkové ani prímestské vlaky (S-Bahn). Nepremáva ani náhradná autobusová doprava s výnimkou linky spájajúcej hlavné mesto s letiskom Viedeň-Schwechat (CAT).

Dopravcovia už vopred upozornili na možné problémy najmä v mestských aglomeráciách. Na vjazdoch do miest sa ráno tvorili väčšie zápchy než obvykle, no obavy z dopravného chaosu sa nepotvrdili.

Spoločnosť ÖBB vyzvala cestujúcich, aby cesty, ktoré nie sú nevyhnutné, v pondelok odložili, prípadne vyhľadali alternatívne možnosti dopravy. Automotoklub ÖAMTC odporučil vodičom, aby sa dohodli na spoločnom cestovaní v jednom aute alebo pracovali z domu.

ÖBB tiež upozornila, že k ojedinelým výpadkom spojov môže dôjsť aj v utorok.

V Rakúsku podľa ÖBB obvykle denne premáva približne 8000 osobných a nákladných vlakov rôznych dopravcov. Každý deň v krajine prepravia asi milión cestujúcich.

Celodenný varovaný štrajk prišiel po tom, ako cez víkend neuspelo v poradí piate kolo rozhovorov o kolektívnej zmluve pre zhruba 50 000 zamestnancov približne 65 železničných dopravcov. Vzhľadom na 11-percentnú infláciu žiadajú pracovníci zvýšenie miezd v priemere o 12 percent, zamestnávatelia im ponúkajú 8,4 percenta.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite