Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovom roka 2022 je gaslighting. Vystihuje našu dobu, uviedol najstarší americký vydavateľ slovníkov

.tasr .svet

Merriam-Webster, najstarší americký vydavateľ slovníkov, zvolil gaslighting za slovo roka. Podľa tejto spoločnosti sa vyhľadávanie daného slova na jej webovej stránke v roku 2022 zvýšilo o 1,7 percenta, informovala v utorok spravodajská stanica BBC News.

Slovom roka 2022 je gaslighting. Vystihuje našu dobu, uviedol najstarší americký vydavateľ slovníkov SITA/AP Photo/Alberto Pezzali

gaslighting je čin alebo praktika hrubého zavádzania niekoho, najmä v záujme vlastného prospechu.

„V tejto dobe dezinformácií - falošných správ, konšpiračných teórií, twitterových trollov a deepfake materiálov - sa slovo gaslighting stalo slovom našej doby,“ uviedla spoločnosť Merriam-Webster vo svojom pondelkovom vyhlásení.

„Zaujímavé je, že záujem o toto slovo nebol spôsobený žiadnou konkrétnou udalosťou,“ uviedol šéfredaktor spoločnosti Peter Sokolowski. „Bolo to slovo, ktoré ľudia vyhľadávali každý jeden deň v priebehu tohto roka,“ dodal.

Výraz gaslighting pochádza z divadelnej hry Gas Light (1938) od britského dramatika Patricka Hamiltona, ktorá sa odohráva v Londýne viktoriánskej éry a hovorí o manželstve strednej vrstvy založenom na klamstvách a podvodoch.

Hlavná postava Jack Manningham sa snaží presvedčiť svoju manželku Bellu, že sa zbláznila aj tým, že tvrdí, že si predstavuje zhasínanie plynového svetla (gas light) v ich dome.

Hra bola dvakrát adaptovaná aj pre filmové plátno - v roku 1940 v Spojenom kráľovstve a v roku 1944 v USA. Americká verzia s Ingrid Bergmanovou v hlavnej úlohe získala dvoch Oscarov a je zapísaná v Národnom filmovom registri (NFR) USA ako „kultúrne, historicky alebo esteticky významné dielo“.

Hoci sa tento termín v 20. storočí vzťahoval najmä na psychologickú manipuláciu, jeho moderné používanie je spôsobené obrovským nárastom kanálov a technológií používaných na zavádzanie ľudí, najmä v osobnom a politickom kontexte.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite