Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chorvátsko 1. januára 2023 definitívne vstúpi do schengenského priestoru

.tasr .svet

Chorvátsko dostalo vo štvrtok „zelenú“, aby sa pripojilo ku krajinám patriacim do schengenského priestoru. Rozhodnutie o vstupe do tejto zóny bez kontroly totožnosti prišlo na štvrtkovom stretnutí ministrov vnútra Európskej únie v Bruseli.

Chorvátsko 1. januára 2023 definitívne vstúpi do schengenského priestoru SITA/AP Photo

„schengenský priestor sa rozrastá po prvý raz za viac ako desaťročie. Ministri schválili členstvo Chorvátska od 1. januára 2023,“ uviedla na Twitteri Česká republika, ktorá je predsedníckou krajinou EÚ. O ďalších kandidátskych krajinách pre vstup do Schengenu, Bulharsku a Rumunsku, sa bezprostredne nehovorilo.

Schengenský priestor je najväčšou zónou voľného pohybu na svete. Momentálne ho tvorí 26 krajín, 22 štátov EÚ plus Island, Lichtenštajnsko, Nórsko a Švajčiarsko. Takmer 1,7 milióna ľudí žije v jednej schengenskej krajine a pracuje v inej. Každý deň prekročí vnútornú hranicu približne 3,5 milióna ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite