Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd v Japonsku zamietol pomoc deťom, ktorých rodičia prežili jadrový útok v Nagasaki

.tasr .svet

Japonská vláda nebude platiť náklady za zdravotnú starostlivosť detí rodičov, ktorí v roku 1945 prežili americký bombový útok v meste Nagasaki. V pondelok o tom rozhodol japonský súd, pretože dedičný následok rádioaktívneho ožiarenia nebol dokázaný. TASR správu prezvala z agentúry AP.

Súd v Japonsku zamietol pomoc deťom, ktorých rodičia prežili jadrový útok v Nagasaki SITA/Kyodo News via AP Protestujúci obávajúci sa možných dedičných následkov ožiarenia rodičov, 12.12.2022.

skupina 28 ľudí, ktorých rodičia boli ožiarení pri atómovom bombovom útoku, podala žalobu o náhradu škody v roku 2017. Žiadali, aby boli zahrnutí do uhrádzania lekárskych nákladov, ktoré vláda priznáva preživším. Dvaja zo žalobcov, ktorí mali rakovinu, počas procesu zomreli.

Okresný súd v Nagasaki uviedol, že možný dedičný následok ožiarenia nemožno poprieť, no vedecký konsenzus o tom neexistuje. Súd tiež vo verdikte uviedol, že vylúčenie sťažovateľov z financovania lekárskej starostlivosti nie je protiústavné a je na rozhodnutí vlády, či rozšíri finančnú podporu aj na pozostalých z druhej generácie.

Žalobcovia vo veku od 50 do 70 rokov žiadali od vlády náhradu škody vo výške 100 000 jenov (zhruba 700 eur) s tým, že ich vylúčením z pomoci vláda porušuje ústavnú zásadu rovnosti. Pri podobnej žalobe na okresnom súde v Hirošime sa očakáva rozsudok začiatkom budúceho roka.

Zvrhnutie atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki urýchlilo kapituláciu Japonska a tým aj koniec druhej svetovej vojny. Výbuch v Hirošime zo 6. augusta 1945 zabil 140 000 ľudí; ďalších 74 000 zomrelo o tri dni neskôr pri útoku v Nagasaki.

Mnohí, ktorí prežili bombové útoky, majú v dôsledku výbuchov a vystavenia ožiareniu trvalé zranenia a choroby a v Japonsku čelia diskriminácii. Ich deti, známe ako „hibaku nisei“, alebo druhá generácia preživších, hovoria, že sa obávajú možných dedičných následkov ožiarenia rodičov. U mnohých sa vyvinuli rôzne formy rakoviny a ďalšie zdravotné problémy. Ich počet sa odhaduje na 300 000 až pol milióna.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite