Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Južná Kórea tvrdí, že jej vzdušný priestor narušili severokórejské drony

.tasr .svet

Južná Kórea obvinila Severnú Kóreu z toho, že niekoľko jej dronov preletelo v pondelok cez juhokórejské hranice, čo prinútilo juhokórejskú armádu vyslať do vzduchu vojenské lietadlá a vypáliť varovné výstrely.

Južná Kórea tvrdí, že jej vzdušný priestor narušili severokórejské drony SITA/Lee Jung-hoon/Yonhap via AP, File Severokórejský dron, ktorý bol spozorovaný v Soule, 21.6.2017.

„naša armáda detegovala severokórejské bezpilotné lietadlá v okolí vzdušného priestoru (mesta) Kimpcho o 10:25 h (miestneho času),“ uviedol juhokórejský zbor náčelníkov štábov.

„Niekoľko severokórejských bezpilotných lietadiel narušilo náš vzdušný priestor,“ dodáva zbor náčelníkov štábov vo vyhlásení s tým, že k narušeniu prišlo v blízkosti juhokórejskej provincie Kjonggi.

Narušenie vzdušného priestoru krajiny prinútilo juhokórejskú armádu nasadiť do akcie útočné vrtuľníky a stíhačky a vypáliť varovné výstrely. Jedno z vyslaných juhokórejských ľahkých bojových lietadiel typu KA-1 neskôr v okrese Hoingsung havarovalo, uviedla juhokórejská agentúra Jonhap.

V dôsledku tejto vojenskej akcie bola približne na hodinu pozastavená prevádza letiska v mesta Kimpcho a medzinárodného letiska Inčchon, ktoré je hlavným letiskom juhokórejskej metropoly Soul, uviedol Jonhap s odvolaním sa ministerstvo dopravy.

Išlo o prvé preniknutie severokórejských dronov do juhokórejského vzdušného priestoru za uplynulých päť rokov. K tomuto incidentu pritom dochádza v čase zvýšeného napätia, ktoré spôsobuje tento rok Pchjongjang bezprecedentným počtom skúšok zbraní, píše AFP. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite