Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Proti spáleniu Koránu vo Švédsku sa v Turecku konajú protesty

.sita .svet

Protest sa konal aj pred švédskym veľvyslanectvom v Ankare a ďalšie protesty sú naplánované aj na večer.

Proti spáleniu Koránu vo Švédsku sa v Turecku konajú protesty SITA/AP Photo/Emrah Gurel

v Turecku sa už druhý deň konal protest proti spáleniu Koránu vo Švédsku. Zhruba 250 ľudí sa zišlo pred švédskym konzulátom v Istanbule, kde zapálili fotografiu dánskeho protiislamského aktivistu Rasmusa Paludana. Ten v sobotu v Štokholme pred tureckou ambasádou spálil svätú knihu islamu, čo už v sobotu vyvolalo protesty v Istanbule a Ankare.

Účastníci nedeľňajšieho protestu v Istanbule mali zelené vlajky s islamským vyhlásením viery a transparent s nápisom „Odsudzujeme štátom podporovanú islamofóbiu Švédska“. Na okne švédskeho konzulátu bol zase nápis „Nezdieľame názor toho idiota, ktorý páli knihy“.

Tureckí predstavitelia skritizovali Švédsko, že povolilo Paludanov protest, prezident ho však nekomentoval.

Švédsky premiér Ulf Kristersson sa v sobotu večer na Twitteri zas vyjadril, že sloboda prejavu je v demokracii dôležitá, ale „to, čo je legálne, nie je nevyhnutne vhodné“. „Pálenie kníh, ktoré sú pre mnohých sväté, je hlboko neúctivý čin. Chcem vyjadriť súcit so všetkými moslimami, ktorí sú urazení tým, čo sa dnes stalo v Štokholme,“ napísal.

Protesty znova vyvolali obavy z toho, že Turecko bude zdržiavať švédske a fínske členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO). Ankara ho dosiaľ neratifikovala, pretože čaká kým severské krajiny splnia jej bezpečnostné požiadavky.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite