Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ stanovuje spoločné ciele na zvýšenie odolnosti voči prírodným katastrofám

.tasr .svet

Opatrenia zahrnuté v piatich cieľoch by mali pomôcť európskym krajinám lepšie sa pripraviť na hrozby ako sú zemetrasenia, záplavy či lesné požiare.

EÚ stanovuje spoločné ciele na zvýšenie odolnosti voči prírodným katastrofám SITA/Ministere de l'IntĂ©rieur/SecuritĂ© Civile via AP

európska komisia (EK) v stredu prijala odporúčanie, ktorým stanovuje spoločné ciele na zvýšenie odolnosti voči prírodným katastrofám v oblasti civilnej ochrany. Opatrenia zahrnuté v piatich cieľoch by mali pomôcť európskym krajinám lepšie sa pripraviť na hrozby ako sú zemetrasenia, záplavy či lesné požiare. Informuje o tom spravodajca TASR.

„Vďaka európskej agende v oblasti odolnosti voči katastrofám bude EÚ a jej členské štáty lepšie pripravená reagovať na dôsledky veľkých katastrof, predchádzať im a pripraviť sa na ne. Zachráni to viac životov a zároveň lepšie ochráni občanov, živobytie a životné prostredie v Únii, “uviedol v správe eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Eurokomisia v spolupráci s členskými štátmi určila päť cieľov. Prvým je zlepšenie posudzovania rizika, predvídania a plánovania riadenia rizika katastrof. Dôležité je podľa EK identifikovať zraniteľné miesta v kritických odvetviach a predvídať nebezpečenstvá a hrozby.

Druhým cieľom je príprava – zvýšenie informovanosti obyvateľstva o rizikách a jeho pripravenosti na ne. Do tretice je to zlepšenie systémov včasného varovania, čím sa zabezpečí, aby sa varovné správy na národnej, regionálnej a miestnej úrovni dostali včas k správnym ľuďom.

Štvrtým cieľom je posilnenie kapacity reakcie mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany a piatym cieľom je zabezpečenie spoľahlivého systému civilnej ochrany. Podľa návrhu EK systémy civilnej ochrany musia byť nepretržite v prevádzke tak počas katastrofy, ako aj po nej. 

V snahe začať s realizáciou týchto cieľov spúšťa eurokomisia päť iniciatív, jednu za každý cieľ. Jednou z nich bude iniciovanie celoeurópskeho programu na zvyšovanie povedomia o odolnosti voči katastrofám s názvom „preparEU“ ktorý bude zameraný na európskych občanov. Ak rozsah katastrofy presiahne reakčné kapacity krajiny EÚ, tá môže podľa EK požiadať o pomoc prostredníctvom mechanizmu v oblasti civilnej ochrany.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite