Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa zvýšil na najmenej 37 500

.tasr .svet

Podľa aktuálnych oficiálnych údajov prišlo v Turecku o život 31 643 ľudí a v Sýrii približne 5900 osôb. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia.

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii sa zvýšil na najmenej 37 500 SITA/AP Photo/Bernat Armangue

počet obetí minulotýždňového ničivého zemetrasenia v Turecku a Sýrii v pondelok presiahol 37 500. Pátracie a záchranárske tímy zároveň začali postupne zvoľňovať tempo svojej činnosti. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

Podľa aktuálnych oficiálnych údajov prišlo v Turecku o život 31 643 ľudí a v Sýrii približne 5900 osôb, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Organizácia Spojených národov (OSN) odhadla, že celkový počet obetí zemetrasenia by mohol presiahnuť 50-tisíc.

Agentúra Reuters uvádza, že záchranári sa stále snažia prehľadávať trosky a pátrať po preživších. V pondelok, týždeň po zemetrasení, sa im podarilo zachrániť z ruín zrútenej budovy v provincii Gaziantep 40-ročnú ženu.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8, po ktorom nasledovalo približne 200 dotrasov, zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na 6. februára. Viaceré krajiny a medzinárodné organizácie vrátane EÚ a NATO Turecku a Sýrii ponúkli pomoc.

Turecké úrady sa medzičasom zamerali na osoby, ktoré sú údajne zodpovedné za výstavbu niektorých budov nezákonnými alebo nekvalitnými metódami. V tejto súvislosti už turecké úrady nariadili zatknúť už vyše 130 ľudí. Odborníci dlhodobo upozorňovali na to, že niektoré stavby v Turecku nie sú bezpečné.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite