Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Poľsku odsúdili aktivistku za pomoc žene dostať sa k interrupčným tabletám

.sita .svet

Súd vo Varšave v utorok odsúdil aktivistku za práva žien na osem mesiacov verejnoprospešných prác za to, že v roku 2020 pomohla obeti domáceho násilia dostať sa k tabletám na interrupciu.

V Poľsku odsúdili aktivistku za pomoc žene dostať sa k interrupčným tabletám AP Photo

prokurátori obvinili Justynu Wydrzyńskú z pomáhania pri interrupcii, čo je v Poľsku trestateľné maximálne tromi rokmi väzenia. Podľa poľských médií sa voči verdiktu odvolá.

Žena, ktorej pomohla a poľské médiá o nej informujú len ako o Anne, už jedno dieťa má a jej partner jej bránil, aby vycestovala do zahraničia za interrupciou. Partner ju údajne udal polícii za získanie tabletiek.

Wydrzyńska vo svojej záverečnej reči na súde opísala, ako chcela žene pomôcť, pretože aj ona mala vzťah s násilníckym manželom a na konci manželstva podstúpila prerušenie tehotenstva, aby z tejto situácie vyslobodila seba a svoje tri deti. Pomoc Anne podľa jej slov neľutuje. „Som nevinná. Tento štát je vinný a sklamal mňa... a milióny žien v tejto krajine,“ povedala aktivistka.

Prípad Wydrzyńskej, ktorá je spoluzakladateľka skupiny Abortion Dream Team, dôsledne sledovali ľudskoprávni aktivisti, podľa ktorých to stanoví precedens. Obávajú sa, že obvinenia a odsúdenie vytvoria represívnu atmosféru, ktorá zastraší aktivistov za práva žien a odradí ich od pomoci ženám, ktoré chcú podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva.

Poľsko má jeden z najprísnejších interrupčných zákonov v Európe. V krajine je zakázané umelé prerušenie tehotenstva v takmer všetkých prípadoch, výnimkami sú len ohrozenie života ženy a tehotenstvo v dôsledku znásilnenia a incestu. V praxi si poľské ženy, ktoré chcú ukončiť tehotenstvo, objednávajú interrupčné tablety alebo cestujú do Nemecka, Česka a ďalších krajín, kde je tento zákrok povolený. Samopodávanie interrupčných piluliek je legálne, pomáhať niekomu inému však nie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite