Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina žiada Si Ťin-pchinga, aby využil vplyv na Rusko na ukončenie vojny

.tasr .svet

Ukrajina podľa vyjadrení rezortu diplomacie návštevu čínskeho prezidenta v Rusku pozorne sleduje. Očakávame, že Peking využije svoj vplyv na Moskvu, aby u nej dosiahol ukončenie agresívnej vojny proti Ukrajine, uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajina žiada Si Ťin-pchinga, aby využil vplyv na Rusko na ukončenie vojny SITA/AP Photo

si Ťin-pching priletel v pondelok na trojdňovú návštevu Moskvy. S ruským prezidentom Vladimirom Putinom má rokovať aj o čínskom návrhu na mierový plán pre Ukrajinu, uviedol v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kyjev v pondelok takisto vyzval Rusko, aby stiahlo svoje sily z Ukrajiny.

„Plán úspešnej realizácie mierového plánu Číny. Prvý a hlavný bod – kapitulácia alebo stiahnutie všetkých ruských okupačných vojsk z územia v súlade s normami medzinárodného práva a Charty OSN,“ napísal na Twitteri tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danilov.

Si Ťin-pching pred príchodom od Ruska uviedol, že návrh Pekingu na vyriešenie konfliktu na Ukrajine odráža názory svetového spoločenstva a snaží sa neutralizovať dôsledky krízy. Čínsky prezident však zároveň pre ruský denník Rossijskaja gazeta priznal, že riešenie konfliktu na Ukrajine nie je jednoduché, napísala agentúra Reuters.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite