Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francúzsky spisovateľ Houellebecq neuspel so žiadosťou o zákaz sexuálne explicitného filmu, v ktorom sám účinkuje

.tasr .svet

Svetoznámy spisovateľ tvrdí, že snímka škodí jeho povesti, keďže ho zobrazuje ako pornoherca.

Francúzsky spisovateľ Houellebecq neuspel so žiadosťou o zákaz sexuálne explicitného filmu, v ktorom sám účinkuje Fronteiras do Pensament/Wikimedia

trailer k zmienenému filmu Kirac 27 holandského režiséra Stefana Ruitenbeeka, ktorý bol zverejnený v januári, 67-ročného Houellebecqa zachytáva s odhalenou hruďou pri tom, ako v posteli bozkáva mladú ženu. 

Sudca v Amsterdame však v utorňajšom verdikte označil za nepochopiteľné, že Houellebecq nerozumel zmluve, ktorú podpísal s režisérom Ruitenbeekom o účinkovaní v tomto filme. Houellebecqovu žiadosť o zákaz premietania filmu tak zamietol a spisovateľovi navyše nariadil zaplatiť režisérovi Ruitenbeekovi súdne trovy vo výške 1393 eur.

„Je nepochopiteľné, prečo sa Houellebecq zúčastnil na natáčaní, ak zmluvu považoval za naozaj problematickú,“ uviedol vo verdikte. Sudca tiež odmietol Houellebecq tvrdenia, že zmluvu s režisérom podpísal len preto, že bol v tom čase depresii a pil.

Pre spisovateľa je rozhodnutie súdu veľkým sklamaním, uviedla pre AFP Houellebecqova holandská právnička Jacqueline Schaapová. Houellebecq podľa nej uvažuje o tom, že sa voči verdiktu odvolá.

Režisér Ruitenbeek povedal, že verdikt mu priniesol úľavu. „Vždy som mal v úmysle vytvoriť poctivý portrét. Dúfam, že Michel je s výsledkom spokojný,“ uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil jeho právnik.

AFP pripomína, že Houellebecq vo februári neuspel s obdobnou žiadosťou ani na francúzskom súde. 

Natáčanie filmu Kirac 27 prebiehalo šesť dní v Amsterdame a Paríži, pričom zahŕňalo aj scény, v ktorých Houellebecq diskutoval o filozofii so svojimi sexuálnymi partnerkami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite