Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinský prokurátor žiada od Západu vydávanie osôb podozrivých z korupcie

.tasr .svet

Takéto prípady sa podľa neho aktuálne riešia v Rakúsku Španielsku či v Británii. Prokurátor zdôraznil, že zjednodušenie vydávania podozrivých má kľúčový význam pre snahy Kyjeva o vykorenenie korupcie.

Ukrajinský prokurátor žiada od Západu vydávanie osôb podozrivých z korupcie Oleksandr Klymenko

západní spojenci môžu Kyjevu pomôcť v boji proti korupcii a úplatkárstvu tým, že budú vydávať ľudí, voči ktorým je vedené vyšetrovanie. V stredu to uviedol hlavný ukrajinský protikorupčný prokurátor Oleksandr Klymenko, informovala agentúra Reuters.

Klymenko, ktorý je šéfom špecializovanej protikorupčnej prokuratúry, v rozhovore pre Reuters uviedol, že väčšina štátov, od ktorých Kyjev žiadal, aby vydali osoby podozrivé z korupcie, tak odmietla urobiť. Ako priblížil, v 90 percentách vyšetrovaných prípadov sa podozriví nachádzajú v zahraničí a proces ich extradície je komplikovaný. 

Takéto prípady sa podľa neho aktuálne riešia v Rakúsku Španielsku či v Británii. Prokurátor zdôraznil, že zjednodušenie vydávania podozrivých má kľúčový význam pre snahy Kyjeva o vykorenenie korupcie. Európska komisia týmto úsilím podmieňuje začatie rokovaní o členstve krajiny v EÚ. 

Ukrajinské úrady však podľa neho nemôžu mnohé korupčné kauzy dostatočne efektívne vyšetrovať, keď sa podozriví nachádzajú v cudzine a nie je možné dostať ich naspäť do vlasti. Ako uviedol, jednotlivé krajiny odmietajú extradíciu podozrivých osôb na Ukrajinu pre obavy o ich bezpečnosť vzhľadom na pokračujúcu ruskú inváziu, pričom poukazujú aj na podmienky v ukrajinských väzobných zariadeniach. Kyjev však podľa Klymenka ručí za bezpečnosť zadržiavaných.

Prokurátor, ktorý do súčasnej funkcie nastúpil v júli 2022, povedal, že jeho prioritou je vykoreniť systémovú korupciu. Podľa indexu vnímania korupcie (CPI) mimovládnej organizácie Transparency International sa Ukrajina umiestnila na 116. mieste zo 180 sledovaných krajín sveta. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite