Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Sudáne pristálo prvé lietadlo s humanitárnou pomocou od Červeného kríža

.tasr .svet

V africkej krajine už tretí týždeň prebiehajú ťažké boje medzi armádou a polovojenskými jednotkami.

V Sudáne pristálo prvé lietadlo s humanitárnou pomocou od Červeného kríža SITA/AP Photo/Fatima Shbair

v Sudáne v nedeľu pristálo prvé lietadlo s nákladom humanitárnej pomoci od Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). V tejto africkej krajine totiž už tretí týždeň prebiehajú ťažké boje medzi armádou a polovojenskými jednotkami. 

„Lietadlo priviezlo osem ton humanitárneho nákladu vrátane chirurgických pomôcok pre sudánske nemocnice a dobrovoľníkov zo sudánskej Spoločnosti Červeného polmesiaca,“ povedali predstavitelia MVČK. Dodali, že lietadlo priletelo do Sudánu z Jordánska.

Prebiehajúce ozbrojené zrážky medzi sudánskou regulárnou armádou pod vedením generála Abdala Fattáha Burhána a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF) generála Muhammada Hamdána Daklúa vypukli 15. apríla v Chartúme i v ďalších lokalitách krajiny a odvtedy si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zranených.

Riaditeľ MVČK v Afrike Patrick Youssef uviedol, že na uliciach sudánskeho hlavného mesta Chartúm sa od vypuknutia konfliktu nachádzajú mŕtve telá, ku ktorým sa sudánski dobrovoľníci „snažia dostať“.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je v Chartúme v prevádzke len 16 percent nemocníc. Mnoho zdravotníckych zariadení totiž poškodilo ostreľovanie.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite