Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupcovia znepriatelených strán v Sudáne začali rokovania

.sita .svet

Sudánske bojujúce strany začali v sobotu rokovania, ktorých cieľom je upevniť neisté prímerie po troch týždňoch krutých bojov v krajine.

Zástupcovia znepriatelených strán v Sudáne začali rokovania SITA/AP Photo/Amr Nabil

rozhovory, ktoré sú prvé medzi sudánskou armádou a polovojenskou skupinou Jednotky rýchlej podpory (RSF) od vypuknutia bojov 15. apríla, sa konajú v saudskoarabskom meste Džidda. Ich presný časový rámec nie je známy, no očakáva sa, že počiatočné stretnutie bude trvať dva, tri dni.

Rokovania sú súčasťou diplomatickej iniciatívy navrhnutej Saudskou Arábiou a Spojenými štátmi, ktorá je zameraná na ukončenie bojov. Tie si vyžiadali stovky obetí a tisícky ľudí vyhnali z ich domovov. Krajiny v spoločnom vyhlásení vyzvali obe strany, aby sa „aktívne zapojili do rozhovorov o prímerí a ukončení konfliktu, ktoré ušetrí utrpenie sudánskeho ľudu“.

Predstavitelia armády a RSF pod podmienkou anonymity uviedli, že rozhovory sa zamerajú na otvorenie humanitárnych koridorov v hlavnom meste Chartúm a susednom Umm Durmáne, ktoré sú centrami bojov. Tiež budú diskutovať o poskytnutí ochrany pre civilnú infraštruktúru či monitorovaní prímeria, ktoré je jedno zo série neúspešných pokusov o pokoj zbraní.

Sudánske prodemokratické hnutie, ktoré je koalíciou politických strán a skupín občianskej spoločnosti, uviedlo, že rozhovory budú „prvým krokom“ na zastavenie kolapsu krajiny a vyzvalo predstaviteľov armády a RSF, aby urobili „odvážne rozhodnutie“ ukončiť konflikt.

Boje v Sudáne si podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva k pondelku vyžiadali najmenej 550 mŕtvych, bojovníkov i civilistov, a viac ako 4 900 zranených. Syndikát sudánskych lekárov, ktorý sleduje civilné obete, v piatok uviedol, že o život prišlo 473 civilistov a viac ako 2 450 utrpelo zranenia. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov odhadol, že počet Sudáncov utekajúcich do susedných krajín dosiahne 860-tisíc a že humanitárne agentúry budú potrebovať 445 miliónov dolárov, aby im mohli pomôcť.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite