Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kim Čong-un si prezrel novopostavený vojenský špionážny satelit

.tasr .svet

Kim Čong-un si prezrel tamojší prvý vojenský špionážny satelit a schválil i budúci akčný plán komisie, ktorá pripravuje vypustenie satelitu na obežnú dráhu.

Kim Čong-un si prezrel novopostavený vojenský špionážny satelit SITA/Kim Jong Un

kim Čong-un sa stretol aj s Dočasnou prípravnou komisiou pre vypustenie satelitu, informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA. Stalo sa tak len mesiac po tom, čo vodca KĽDR ohlásil dokončenie výstavby satelitu a jeho plánované vypustenie do vesmíru bez uvedenia konkrétneho dátumu.

Správa o dokončení satelitu vtedy prišla len niekoľko dní po  teste nového typu medzikontinentálnej balistickej strely (ICBM) Hwasong-18 na pevné palivo. Kim Čong-un uviedol, že ide o veľký krok v rámci schopnosti jeho krajiny podniknúť jadrový protiútok.

„Kim Čong-un sa najskôr podrobne oboznámil s činnosťou Dočasnej komisie a následne si prezrel vojenský prieskumný satelit č. 1, ktorý je pripravený na poslednú kompletizačnú kontrolu a test v kozmickom priestore,“ uviedla KCNA.

Vývoj špionážnej družice patrí medzi kľúčové projekty, o ktorých rokoval zjazd vládnucej Strany pracujúcich v januári minulého roka. 

Severná Kórea zároveň vlani v decembri vykonala dôležitý test v záverečnej fáze prípravy na vypustenie vojenského prieskumného satelitu na obežnú dráhu s cieľom zhodnotiť možnosti satelitného fotografovania, systému prenosu údajov a pozemnej kontroly.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite