Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemecký prezident sľúbil podporu Rumunsku v úsilí o vstup do schengenu

.tasr .svet

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sľúbil Rumunsku podporu v snahe o členstvo v schengenskej zóne, kde platí bezvízové cestovanie a pohyb bez pohraničných kontrol.

Nemecký prezident sľúbil podporu Rumunsku v úsilí o vstup do schengenu SITA/AP Photo/Vadim Ghirda

v stredu o tom informuje TASR podľa tlačovej  agentúry DPA.

„Už dlho máme názor, že Rumunsko patrí do schengenského priestoru,“ povedal v stredu Steinmeier v Bukurešti po rozhovoroch s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom.

Nemecko sa bude podľa Steinmeiera ďalej pokúšať presvedčiť členov schengenskej zóny, ktorí bránia prijatiu Rumunska medzi seba. Rumunsko je členom EÚ a NATO, ale ostatní členovia mu nepovolili vstup do schengenskej zóny.

Iohannis sa Steinmeierovi poďakoval za to, že Nemecko „silno a aktívne podporuje“ vstup Rumunska do schengenu, čo si vyžaduje jednohlasný súhlas v Európskej rade. Tvoria ju hlavy štátov a predsedov vlád členských krajín Európskej únie, predseda Európskej rady a predseda Európskej komisie.

Rumunsko dúfalo, že sa k schengenu pripojí tento rok, ale tento krok zablokovalo Holandsko a Rakúsko. Rakúska vláda oznámila svoj nesúhlas vlani na jeseň, pretože vstup Rumunska do schengenskej zóny by zvýšil ilegálnu migráciu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite