Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: My, NATO a Západ

.týždeň .témy

Slobodný svet čelí mnohým výzvam. Severoatlantická aliancia garantuje jeho bezpečnosť stoja pred dôležitými rozhodnutiami. Aká je budúcnosť demokratického Západu?

Téma .týždňa: My, NATO a Západ
9. júl 2024 Washington, USA: Svetoví lídri na samite NATO oslávili 75. výročie Aliancie. FOTO CELAL GUNES/ANADOLU/GETTY IMAGES

OBSAH

Môže slobodný svet prehrať? .štefan Hríb
Generál Shireff: Ukrajina je kľúčová pre transatlantickú bezpečnosť .róbert Vass
Public Forum NATO bude aj hlasom Európy .marína Gálisová
Kľukatá cesta do NATO .martin Bútora
L

Môže slobodný svet prehrať?

.štefan Hríb .témy

Bude NATO naďalej zárukou našej bezpečnosti? A môže ruská agresia na Ukrajine, chuť Číny na Taiwan a snaha islamských extrémistov zničiť Izrael rozdeliť slobodný svet až tak, že prehrá? Nie, ak sa Západ nevzdá sám.

keď sa v roku 1989 končila krvavá éra komunizmu, Francis Fukuyama napísal, že dejiny sa skončili výhrou slobody. Prednosti právneho štátu, voľného trhu a ľudských práv boli po celom svete natoľko zreteľné, že nemali viditeľnú alternatívu. Smerovanie migrácie, letmé porovnanie HDP, ale aj mäkká, kultúrna príťažlivosť západného modelu spoločnosti boli natoľko silným dôkazom, že Huntingtonove opačné slová o pretrvávaní civilizačných rozdielov – a teda aj fatálnych sporov – boli na chvíľu veľmi podceňované.

Ako je to o 35 rokov neskôr? Nakoľko je Západ stále nespochybniteľným lídrom a vzorom sveta?

čo je to Západ a aký je silný?

Západ už dlho nie je definovaný geograficky. Pôvodne to naozaj bolo „geografické“ spoločenstvo, vystavané na obrysoch západného kresťanstva a osvietenstva, ktoré bolo tvorené západnou časťou Európy, Veľkou Britániou, Spojenými štátmi a Kanadou. Keďže ale k Západu vnútorne patrí aj Austrália či Nový Zéland, a keďže sa k nemu postupne pridávali aj Japonsko, Južná Kórea či Turecko, mapa a ani náboženstvo už pri definovaní Západu nie sú rozhodujúce. 

9. júl 2024 Washington, USA: Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na výročnom samite Aliancie.KEVIN DIETSCH/GETTY IMAGES9. júl 2024 Washington, USA: Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na výročnom samite Aliancie.

Čím je teda Západ, o ktorom hovoríme?

Najbližšie k pravde asi

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite