Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Už stačilo, odstúpte!

.týždeň .témy

V Bratislave vyšli v pondelok a utorok ľudia do ulíc, aby protestovali proti rozhodnutiam ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ale tiež proti krokom ministra spravodlivosti Borisa Suska, ktorý poslal na slobodu za korupciu právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Téma .týždňa: Už stačilo, odstúpte!
12. august 2024, Bratislava: Protest na obranu kultúry. Tisíce ľudí prišli vyjadriť nespokojnosť s krokmi ministerky kultúry Šimkovičovej. Vyzvali ju na odstúpenie. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Martina Šimkovičová ako zrkadlo vlády .štefan Hríb .martin Mojžiš
Ministerku kultúry budú musieť stiahnuť .štefan Hríb
Nekultúrna vojna .tomáš Zálešák
Vzkriesenie .andrej Šuba
L

Martina Šimkovičová ako zrkadlo vlády

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Ministerka kultúry siahla na Slovenské národné divadlo a ďalšie inštitúcie, čím urobila z umelcov solidárne spoločenstvo vzdoru. Je to prejav jej totalitného myslenia? Alebo skôr nevzdelanosti a nevkusu? Alebo len hlúposti? A prečo to vláda schvaľuje?

je železným pravidlom, že totalitné režimy a vlády umlčiavajú slobodné umenie. Vo svete komunistov či fašistov nemôže existovať slobodná kultúra, pretože každá sloboda priam z definície ohrozuje totalitný charakter ich moci. Ak teda moc siaha na „bezmocné“ divadlá či galérie, môže sa to zdať kontraproduktívne. Ale v prípade totalitnej moci je to úplne pochopiteľné. 

Na druhej strane platí, že na slobodu – kultúry, médií, podnikania – nesiahajú len totalitné režimy. Siaha na ňu po celom svete aj taká moc, ktorej chýba vzdelanie, vkus či elementárna pokora. Pamätáte si ešte, ako v Česku pokus ovládnuť verejnoprávnu televíziu zosobňovala málo vkusná pani Bobošíková? Alebo ako u nás obhrublý Mečiarov minister Hudec ponížil SND? Či ako neskôr eurojadrový Smer dosadil do vedenia STV muža z autoservisu Hrehu?

A do tretice, na slobodu je schopná a ochotná siahať aj obyčajná hlúposť. Ľudia nepríliš obdarení rozumom nerozumejú svetu okolo seba, preto si ho v hlavách nahrádzajú nejakou výrazne zjednodušenou schémou. To, čo by podľa tejto schémy malo fungovať, však v reálnom svete zvyčajne nefunguje, čo vedie k čoraz väčšej frustrácii. Prirodzenou obranou je snaha aspoň do istej miery zosúladiť svoje predstavy o svete so svetom samotným. Ak máte dosť rozumu, snažíte sa zmeniť tie predstavy. Ak nemáte moc rozumu, ale máte dosť moci, môžete podľahnúť pokušeniu zmeniť svet. Na svoj obraz.

Ktorá z týchto troch možností (alebo čo iné) je v pozadí dnešného slovenského sporu moci s kultúrou? Je konanie ministerky Šimkovičovej primárne prejavom jej nepríliš výrazného intelektu? Alebo ide skôr o prejav nevzdelanosti, nevkusu a pýchy? Alebo je toto konanie prejavom nástupu neslobody v oveľa širšom meradle?

Čo sa to deje so

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite