Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Kam smeruje svet?

.týždeň .témy

Svet čelí mnohým výzvam, ktoré rozhodnú o jeho budúcej podobe. Patria k nim vojny a konflikty, blížiace sa americké voľby, stav demokracií, ako aj technologický vývoj a jeho zneužívanie. To boli aj témy bezpečnostnej konferencie Globsec.

Téma .týždňa: Kam smeruje svet?
FOTO UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES

OBSAH

Musíme prestať pomáhať Ukrajine bojovať. Musíme jej pomôcť zvíťaziť! .juraj Petrovič
Trochu pomôcť dejinám .róbert Vass
Samozrejme, že Rusko možno poraziť .marína Gálisová
Vstup Švédska a Fínska je pre NATO výhra .juraj Petrovič
Američtí demokraté útočí na politický střed .tomáš Klvaňa
L

Musíme prestať pomáhať Ukrajine bojovať. Musíme jej pomôcť zvíťaziť!

.juraj Petrovič .témy

Globsec Forum 2024 bolo devätnástym ročníkom renomovanej a dôležitej bezpečnostnej konferencie. Spolu s Mníchovskou a Washingtonskou konferenciou predstavuje najdôležitejšie fórum, kde sa svetoví lídri, predstavitelia vlád a mienkotvorcovia stretávajú v neformálnom formáte. Ten umožňuje veci, ktoré sú na oficiálnych diplomatických stretnutiach vylúčené.

globsec bol napríklad fórom, kde sa dohodla deeskalácia vzťahov medzi Tureckom a Gréckom. Oficiálne rokovania viazli, až neformálne stretnutia za zatvorenými dverami uvoľnili gordický uzol vzájomných vzťahov a došlo k dohode, ktorá bola nakoniec oznámená aj verejne v rámci konferencie. To, že kritici Globsecu nechápu dôležitosť takejto platformy, neprekvapí, nuansy diplomatickej práce sú im veľmi vzdialené. 

Globsecu sa podarila ešte jedna veľmi dôležitá vec – dostal hlas strednej Európy, aj slovenský hlas, do centra politického a diplomatického diania. Dodal mu váhu, o ktorej sme predtým mohli možno len snívať. Dosiahol, že názory predstaviteľov strednej a východnej Európy sú vnímané ako rovnocenné, dôležité a často veľmi cenné, vzhľadom na jedinečnú historickú skúsenosť krajín nášho regiónu. To, že tomu tak je, sme mohli vidieť aj na tohtoročnom Globsecu v Prahe. 

30. august 2024, Praha: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas príhovoru na Globsecu.globsec30. august 2024, Praha: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas príhovoru na Globsecu.

Globsec je totiž aj fórom, na ktorom zaznievajú zásadné politické prejavy svetových lídrov. Minulý rok to bol prejav francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý si vybral práve Globsec ako fórum, na ktorom oznámil zásadnú zmenu francúzskej politiky voči Rusku a jeho agresii na

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite