Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Padáme hlbšie než za Mečiara?

.týždeň .témy

Zdá sa, že autokracia sa na Slovensko vrátila „poučená z krízového vývoja“. Rezort po rezorte sa stáva obeťou valcovania v štýle, ktorý už nedbá o pretvárku. A v kontexte medzinárodného diania sa naša dnešná situácia zdá ešte ťažšia.

Téma .týždňa: Padáme hlbšie než za Mečiara?
16. jún 2009, Bratislava: Robert Fico počas svojej prvej vlády s koaličnými partnermi Vladimírom Mečiarom a Jánom Slotom. FOTO MARTIN BAUMANN/TASR

OBSAH

Je tu nový mečiarizmus, alebo niečo horšie? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Tejto moci je Slovensko ukradnuté .štefan Hríb
Ako Mečiar ruinoval a Fico stále ruinuje slovenskú ekonomiku .ivan Mikloš
Od New Yorku cez Duklu k Užhorodu .miroslav Wlachovský
Dostávame sa tam, kam sa Mečiar a jeho ministri nikdy neodvážili .rasťo Šenkirik
L

Je tu nový mečiarizmus, alebo niečo horšie?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Slovensko po voľbách v roku 1992 a Slovensko po voľbách v roku 2024 sú si v mnohom podobné. Hrubosť v povahe moci, odpor k slobodnému svetu, neúcta k právnemu štátu a jeho inštitúciám sa nápadne podobajú. Alebo je to horšie?

keď HZDS v roku 1992 vyhralo voľby, do verejného priestoru sa okamžite dostali zlostné vládne vyjadrenia a potom aj zlostné vládne činy. Bolo to krátko po historickom vzopätí Československa z roku 1989, takže kontrast novembrového étosu a pána prezidenta Havla na jednej strane a povahy vlády HZDS, SNS, bývalých komunistov s dominantným Vladimírom Mečiarom na strane druhej bol takmer neznesiteľný.

Bola to doba, v ktorej sa po prvýkrát uchytilo vládne urážanie ľudí Novembra, ich označovanie za protislovenské živly, posielanie KDH do minulosti a menšiny za Dunaj, a tiež veta: Ak nás neprijme Západ, obrátime sa na Východ. 

Tieto slová sa rýchlo premenili na činy – tajnou službou bol unesený syn prezidenta, zavraždený dôležitý svedok a zastrašovaní novinári, vláda rozkradla vtedy ešte štátny majetok (čím vznikla vrstva takzvaných oligarchov) a potom zmarila referendum, parlament protiústavne zbavil poslanca mandátu a prijal rozhodnutia, ktorými zničil verejnoprávne médiá a odstavil opozíciu. Následkom bolo vylúčenie Slovenska z prvého kola rozširovania NATO a EÚ, bankrot nášho bankového systému, zadlženie krajiny a jej vnútorné rozdelenie na „my a oni“.

Áno, v mnohom sa to podobá na dnešok. 

Rok 1992: Vladimír Mečiar na televíznej obrazovke u jeho brata. Po volebnom víťazstve HZDS sa do verejného priestoru dostali zlostné vládne vyjadrenia a potom aj zlostné vládne činy.ANDREJ BÁNRok 1992: Vladimír Mečiar na televíznej obrazovke u jeho brata. Po volebnom víťazstve HZDS sa do verejného priestoru dostali zlostné vládne vyjadrenia a potom aj zlostné vládne činy.

Tajnú službu riadi človek, ktorý si nechal stodesať percent na pomstu. Ľudia Novembra sú znovu nepriatelia štátu, najnovšie aj príživníci. Opozícia je znovu odstavená z vedenia parlamentu, jedna menšina je znovu terčom nenávisti, verejnoprávne médiá sú opäť zničené, korupcia je znovu živená a tá doterajšia ešte aj zákonne prikrytá. A aj Západ je znovu vykresľovaný ako nepriateľský, vojnychtivý a hlúpy, pričom Východu sa znovu klaniame a ďakujeme.

jasne viditeľné rozdiely

V čom je rozdiel?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite