Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Ako nepodliehať beznádeji

.týždeň .témy

Slovensko zažíva svoj cyklus boja slobody s neslobodou, teraz k nemu pribudli aj ťarchy v okolitom svete. Ako nerezignovať na dobro a budúcnosť? Cez budovanie komunít? Inšpirácia je v minulosti, ale aj za Atlantikom.

Téma .týždňa: Ako nepodliehať beznádeji

OBSAH

Ako prežiť ťažké časy .štefan Hríb
Čo pomôže, keď sa zdá, že nepomôže nič .redakcia
Ako prežiť za zlých čias .marian Jaslovský
Braver Angels v duchu havlovskej nádeje .marína Gálisová
Komunitný život a občianska spolupráca sú prevenciou proti tyranii .tomáš Zálešák
L

Ako prežiť ťažké časy

.štefan Hríb .témy

Slovensko znovu raz ovládli hrubosť a primitivizmus, bol obnovený unesený štát a sami sa vyčleňujeme zo slobodného sveta. Ako možno takto definovanú dobu užitočne prežiť? Dá sa to vôbec?

nikto nemá rád ťažkosti. Nikto nechce byť súčasťou prehry, len málokto chce vidieť triumf nespravodlivosti, a vôbec nikto nechce byť súčasťou úpadku vlastnej krajiny. Z tohto hľadiska je pochopiteľné, že mladí ľudia z dnešného Slovenska odchádzajú a tí starší prepadajú smútku, hnevu alebo beznádeji.

Ale na ťažké časy sa možno pozrieť aj inak. Lebo práve v nich sa často rodia tie najlepšie veci.

ovocie ťažkostí

Je historicky overené, že v ťažkých časoch vznikajú spojenectvá, ktoré neskôr menia dejiny. Vzájomná solidarita disidentov počas komunizmu vyústila do takého pádu režimu, po ktorom sa prezidentom Československa stal práve jeden z nich, Václav Havel. A personálna aj programová spolupráca reformnej opozície – teda konzervatívcov, liberálov a zástupcov maďarskej menšiny – počas Mečiarovho režimu v 90. rokoch viedla k takej zmene, ktorá vyniesla Slovensko medzi zopár najreformnejších štátov Európy. 

Dnes to môže byť podobné. Súčasná podoba vládnutia je temná, no práve preto je šancou pre opozičných liberálov a konzervatívcov nielen na vzájomnú solidaritu, ale aj na hlbšie vzájomné pochopenie sa, a potom aj na vznik spoločného programu reštaurácie právneho štátu a takého Slovenska, ktoré obnoví svoju elementárnu medzinárodnú dôstojnosť a vnútornú kultúru. Čím viac opúšťa súčasná vládna garnitúra civilizované spôsoby, čím viac ničí právny štát a spravodlivosť, čím nekultúrnejšie sa správa, tým väčšia je šanca, že v rozumnej časti opozície vznikne to dlhodobejšie spojenectvo, ktoré raz „zmení dejiny“.

30. marec 2024, Brezová pod Bradlom: Priaznivci prezidentského kandidáta Ivana Korčoka počas stretnutia na Mohyle Milana Rastislava Štefánika. Demokraticky zmýšľajúci ľudia sú nádejou Slovenska.SITA30. marec 2024, Brezová pod Bradlom: Priaznivci prezidentského kandidáta Ivana Korčoka počas stretnutia na Mohyle Milana Rastislava Štefánika. Demokraticky zmýšľajúci ľudia sú nádejou Slovenska.

Rovnako je historicky overené, že v dobrých časoch čelíme pokušeniu zabudnúť na to, čím sú tvorené. V dobrých časoch máme tendenciu myslieť si,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite