Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhý pokus odštartovať raketu Starship zlyhal, krátko po štarte vybuchla

.tasr .veda

Niekoľko minút po štarte po oddelení od nosnej rakety vesmírna loď vybuchla.

Druhý pokus odštartovať raketu Starship zlyhal, krátko po štarte vybuchla SITA/AP Photo/Eric Gay

druhý pokus odštartovať raketu Starship spoločnosti SpaceX v sobotu zlyhal. „Neuveriteľne úspešný deň... aj keď sme zažili... rýchle neplánované rozloženie superťažkého urýchľovača a lode,“ uviedol moderátor živého vysielania na stránkach SpaceX.

Dvadsaťminútové štartovacie okno otvorili o 07.00 h miestneho času (14.00 h SEČ). Podľa plánu mala kozmická loď Starship o veľkosti 121 metrov po štarte z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase dosiahnuť výšku 240 kilometrov, obletieť okolo Zeme a po asi jeden a pol hodine dopadnúť do Tichého oceánu neďaleko Havajských ostrovov. 

Prvý pokus odštartovať túto raketu sa uskutočnil v apríli. Kozmickej lodi sa však vtedy nepodarilo úspešne odpojiť od prvostupňovej rakety, celá súprava začala klesať a napokon po štyroch minútach od štartu vybuchla a zrútila sa do Mexického zálivu. Raketa dokázala vystúpiť do výšky 39 kilometrov.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025. Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite