Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Megaraketa Starship odštartovala na štvrtý skúšobný let. Nevybuchla, pristála v oceáne

.tasr .veda

Superťažká vesmírna raketa Starship americkej spoločnosti SpaceX vyštartovala vo štvrtok na štvrtý skúšobný let.

Megaraketa Starship odštartovala na štvrtý skúšobný let. Nevybuchla, pristála v oceáne SITA/AP Photo/Eric Gay

obletieť má pri ňom polovicu zemegule a následne dosadnúť do Indického oceána. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Najväčší a najvýkonnejší raketový systém, aký kedy postavili na lety do vesmíru, odštartoval z kozmodrómu Starbase v americkom štáte o 7.50 h miestneho času (14.50 h SELČ).

Po troch testoch, ktoré skončili zničením rakety, je teraz hlavným cieľom zvládnuť extrémne teploty počas opätovného vstupu do atmosféry, uviedla spoločnosť SpaceX.

Čiastočný úspech už pri štvrtom lete zaznamenala, keď nosný stupeň rakety po prvý raz mäkko pristál vo vodách Mexického zálivu.

Starship zohráva kľúčovú úlohu v plánoch amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pri doprave astronautov na Mesiac, ale aj v nádejach majiteľa SpaceX Elona Muska na to, že jedného dňa bude možné kolonizovať Mars.

Systém Starship vyvíjajú tak, aby ho bolo možné opakovane používať. Pozostáva z dvoch stupňov – nosnej rakety Super Heavy a vesmírnej lode takisto nazvanej Starship. Spolu majú 121 metrov. Tzv. booster Super Heavy produkuje ťah 74,3 meganewtona, čo je takmer dvojnásobok ťahu druhej najsilnejšej rakety na svete, Space Launch System (SLS) od NASA – hoci tá je už certifikovaná, zatiaľ čo Starship je stále prototypom.

raketa pristála v Mexickom zálive

Americkej spoločnosti SpaceX sa to podarilo na štvrtý pokus, predošlé tri sa skončili zničením rakety. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

„Pristátie potvrdené! Gratulujeme celému tímu SpaceX k vzrušujúcemu štvrtej letovej skúške Starship!“ uviedla spoločnosť Elona Muska na sociálnej sieti.

Doteraz najväčší a najvýkonnejší raketový systém pre lety do vesmíru odštartoval z kozmodrómu Starbase v americkom štáte Texas o 7.50 h miestneho času (14.50 h SELČ).

O niekoľko minút neskôr nosný stupeň rakety po prvý raz od začiatku skúšok mäkko pristál vo vodách Mexického zálivu. Približne po hodine živý prenos letu zachytil, ako časti vesmírnej lode odpadávajú pri vysokých teplotách počas opätovného vstupu do atmosféry. Zostala však dostatočne neporušená na to, aby vysielala údaje až do pristátia na určenom mieste v Indickom oceáne.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite