Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kocky boli hodené: Slovenská družica ide robiť svetovú vedu

.martin Hodás .veda

Od utorkového večera je na obežnej dráhe Zeme o čosi tesnejšie. Nová európska raketa Ariane 6 na ňu vyviezla niekoľko nových satelitov a nás môže tešiť, že medzi nimi bola aj slovenská miniatúrna družica GRBBeta.

Kocky boli hodené: Slovenská družica ide robiť svetovú vedu Exolaunch / TUKE Štvrtý slovenský satelit GRBBeta a oficiálne logo jeho misie

dostať niečo do vesmíru je malý zázrak. Ide o nekonečné úsilie, ktoré ide za hranice samotného návrhu a stavby satelitu. Napríklad aj byrokracia okolo misie je šialená. A keď aj urobíte všetko správne, niečo sa môže pokaziť. Vôbec to nemusí byť vaša družica, ale napríklad aj samotná raketa.

O to riskantnejší bol spomínaný let. Išlo o úplne prvý štart novej nosnej rakety, čo štatisticky prináša rádovo vyššie riziko. Navyše, výrobca tejto rakety mal v ostatných rokoch viacero problémov a pracoval tak pod veľkým tlakom.

Problémy sa nakoniec predsa len objavili a raketa nedoletela úplne tam, kam chcela. Ale to všetko sa udialo až po tom, čo sa satelity vrátane toho nášho odpojili od rakety v zamýšľanej výške. K vesmíru patrí aj šťastie...

teraz to má vo vlastných rukách

Aby ste pochopili, čo ide GRBBeta vo vesmíre robiť, musíme sa pristaviť pri jej predchodkyni, družici GRBAlpha. Je to malá kocka s hranou dlhou len 10 centimetrov, ktorá dodnes lieta okolo Zeme a jej úspechy sem-tam pochváli aj samotná NASA. Do vesmíru pritom išla s malou dušičkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite