Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet dostal chybnú aktualizáciu, ktorá zmenila monitory na „obrazovky smrti“. Pripomenula nám, akí závislí sme od technológií

.martin Hodás .veda

Len málo ľudí si uvedomuje, kam až siahajú technológie v našich každodenných životoch a ako málo stačí, aby sa takmer všetko zosypalo. Prebudenie do dnešného rána neprinieslo modrú oblohu, ale modré obrazovky počítačov. Môže za to jediná spoločnosť – americká kyberbezpečnostná firma CrowdStrike.

Svet dostal chybnú aktualizáciu, ktorá zmenila monitory na „obrazovky smrti“. Pripomenula nám, akí závislí sme od technológií Jaslo&Copilot

stačilo pritom veľmi málo. Spoločnosť vydala aktualizáciu svojho bezpečnostného softvéru, ktorá však obsahovala závažnú chybu. Takú závažnú, že počítač s Windowsom a týmto updatom sa nedokáže zapnúť. Koncovým používateľom sa zobrazuje chybové hlásenie na modrom pozadí, v IT terminológii známe ako „modrá obrazovka smrti“ (Blue Screen of Death, skrátene BSoD).

Chyby sa stávajú. Lenže CrowdStrike je na softvérovom trhu s bezpečnostnými riešeniami jedným z TOP hráčov. Svoje produkty dodáva takmer trom stovkám úspešných firiem zo zoznamu Fortune 500, využívajú ho vlády, prvky infraštruktúry a mnohí ďalší.

Netrvalo preto dlho, kým sa IT svet – a s ním aj ten náš bežný – premenil na chaos. Nelietajú lietadlá, nefungujú banky, lekárne, platby v obchodoch, niektoré médiá nedokážu vysielať alebo majú obmedzený prístup k informáciám, nemocnice sa musia obracať, aby mohli poskytovať zdravotnú starostlivosť (zatiaľ len pre bežných ľudí, neskôr pre vyčerpaných IT administrátorov). No proste celé zle.

bezprecedentná udalosť

Pravdepodobne ide o najmasívnejší IT výpadok v doterajšej histórii. Je až šialené sledovať, čo všetko razom nefunguje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite