Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa víta osýpky s otvorenou náručou

.norbert Žilka .veda .veda

V minulosti sme osýpky vyvážali do Ameriky. Vírus otvoril nemilosrdným dobyvateľom cestu do Nového sveta. Vakcína ho napokon dočasne vyhnala z Európy, aby sa vďaka nerozumným rozhodnutiam opäť slávnostne vrátil.

Európa víta osýpky s otvorenou náručou METRO-GOLDWYN-MAYER/GETTY IMAGES Scéna z filmu Count your blessings z roku 1958 s tematikou osýpok.

osýpky milujú človečinu

Vírus osýpok má za sebou pomerne dlhú históriu. Pravdepodobne v 6. storočí p. K. zvierací predchodca vírusu objavil krásu ľudského organizmu. Veľmi rýchlo sa adaptoval, človek mu od začiatku poskytoval prívetivé prostredie, a tak sa už do sveta zvierat nikdy nevrátil. Od tej chvíle je spätý výhradne s človečinou, nevyhľadáva iných hostiteľov. 

Prvé správy o lokálnom výskyte osýpok prichádzajú z Mezopotámie (4. stor. p. K.), postupne sa objavujú v Indii, Egypte a Číne a napokon prichádzajú aj na starý kontinent (staroveké Grécko a Rímska ríša).  Osýpky boli súčasťou infekčných epidemických prívalových vĺn spolu s mnohými ďalšími infekčnými ochoreniami. Aj preto v historickej literatúre často unikali pozornosti a prenechávali priestor oveľa populárnejším kiahňam. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite