Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slováci poslali do vesmíru lovca gama zábleskov, konkuruje družiciam NASA

.martin Hodás .veda .veda

Miniatúrny satelit bude robiť na obežnej dráhe svetovú vedu. Chce nadviazať na úspechy priekopníckeho predchodcu.

Slováci poslali do vesmíru lovca gama zábleskov, konkuruje družiciam NASA EXOLAUNCH Tím Spacemanic integruje družicu GRBBeta do deployera.

v polovici júla sa dostal na orbitu malý vedecký prístroj zo Slovenska. Nesie označenie GRBBeta. Ako názov naznačuje, nejde o úplného nováčika. Družica ide po stopách iného slovenského nanosatelitu, GRBAlpha, ktorý okolo Zeme krúži už od roku 2021.

Zvláštny názov odkazuje na poslanie oboch družíc. Skratka GRB pochádza z anglického spojenia Gamma Ray Bursts, teda záblesky gama žiarenia. Tento vesmírny fenomén monitorujú veľké satelity za stovky miliónov eur. A okrem nich aj naša malá kocka s hranou dlhou len 10 centimetrov, GRBAlpha.

Pred tromi rokmi ako úplne prvý „CubeSat“ detegovala tento málo prebádaný jav. Išlo o veľký vedecko-technický úspech svetových rozmerov. Nová družica GRBBeta je dvakrát väčšia, technologicky vyspelejšia a jej cieľom je posunúť hranice toho, čo sa dá vo vesmíre dosiahnuť s prístrojom menším ako škatuľa od topánok. No tam odvážne plány Slovákov len začínajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite