Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudia kedysi verili, že strieľaním do oblohy z kanóna zabránia krupobitiu. Dnes je ovplyvňovanie počasia zakázané

.bibiána Kristína Danitová .veda .fenomén

Ľudia odjakživa bažili po moci, ktorá patrila bohom. Počasie, ktoré bolo ich požehnaním alebo trestom, vládlo nad ich životmi. Až do momentu, kým ľudia neodhalili tajomstvo, ktoré im dovolilo uchmatnúť si kúsok tejto moci pre seba.

Ľudia kedysi verili, že strieľaním do oblohy z kanóna zabránia krupobitiu. Dnes je ovplyvňovanie počasia zakázané SCHENECTADY MUSEUM/CORBIS/GETTY IMAGES 15. apríl, 1949: Riaditeľ výskumu v General Electric Willis R. Whitney sleduje, ako Vincent J. Schaefer vyrába umelý oblak v plastovom boxe.

počasie vždy zohrávalo a naďalej zohráva dôležitú úlohu v ľudských životoch. Závisí od neho veľkosť úrody, ako aj to, kde bude pršať a kde bude naopak dlhodobo sucho. Naši predkovia verili, že počasie je dielom bohov. Hoci dnes vieme, že to tak nie je, nevieme nad ním prevziať úplnú kontrolu. Predchádzajúce pokusy však hovoria jasne – do určitej miery to dokážeme. Otázkou ale zostáva za akú cenu. 

Úmyselná modifikácia počasia sa používa s cieľom zabrániť určitému druhu počasia alebo dosiahnuť jeho zmiernenie. Využívala sa aj ako prostriedok vojenských alebo ekonomických súbojov. Príkladom je operácia Popeye, kde boli zasiate mraky, aby predĺžili monzún vo Vietname. Išlo o prvý úspešný pokus modifikácie počasia  na vojenské účely. Organizácia spojených národov v Dohovore o zmene životného prostredia zakázala zásahy s týmto účelom.

strieľanie do oblohy

Obyvatelia severnej Európy boli kedysi presvedčení, že streľba do oblohy zabraňuje krupobitiu, ktoré mávalo neraz ničivé dôsledky. V mnohých poľnohospodárskych regiónoch preto nebolo nezvyčajné vidieť chlapov strieľať z kanónov do vzduchu. Bez munície, samozrejme. Napoleonské vojny a americká občianska vojna priniesli nové zistenie – po každej veľkej bitke pršalo. Z príbehov veteránov, ktorí si to všimli, bola vytvorená kniha Vojna a počasie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite