Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Britská armáda vypustila svoj vôbec prvý vojenský satelit na snímanie Zeme

.tasr .veda

Satelit s názvom Tyche vyniesla spolu s ďalšími menšími zariadeniami na obežnú dráhu raketa Falcon spoločnosti SpaceX ešte v piatok zo základne Vandenberg v Kalifornii.

Britská armáda vypustila svoj vôbec prvý vojenský satelit na snímanie Zeme x.com/UK Space Command

britská armáda vypustila svoj prvý špecializovaný satelit na snímanie povrchu Zeme, ktorý bude slúžiť ako podpora pre vojenské operácie aj na sledovanie vplyvu klimatickej zmeny na globálnej úrovni. V sobotu o tom informovala agentúra DPA, ktorú zmonitorovala TASR.

Tyche je veľkosťou porovnateľný s práčkou a bol navrhnutý a vyrobený v Spojenom kráľovstve na základe zmluvy v hodnote 22 miliónov libier (takmer 26 miliónov eur), ktorú získala spoločnosť Surrey Satellites Technology Limited. Zároveň je prvým satelitom, ktorý je v úplnom vlastníctve britského ministerstva obrany.

Toto 160-kilogramové vesmírne zariadenie bude vďaka dostatočnému rozlíšeniu schopné identifikovať pozície jednotiek a vozidiel na bojisku.

Do konca desaťročia chce Británia vypustiť ďalšie satelity využívajúce rôzne senzory. Niektoré z týchto sond podľa stanice BBC budú schopné vidieť zemský povrch za každého počasia a dokonca aj odpočúvať rádiové vysielanie. Britská misia bude obiehať okolo Zeme vo výške zhruba 500 kilometrov a očakáva sa, že v prevádzke bude najmenej päť rokov.

„Tyche bude poskytovať dôležité spravodajské informácie pre vojenské operácie, ako aj podporovať plnenie ďalších úloh,“ uviedla britská ministerka pre obstarávanie v rezorte obrany Maria Eagleová. Satelit je podľa nej tiež dôkazom záväzku Spojeného kráľovstva podporovať inovácie v oblasti vedy a techniky a stimulovať rast v celom sektore.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite