Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vyzerá vesmírna tombola? NASA chce darovať svoj 450-miliónový lunárny rover

.martin Hodás .veda

Zrušenú vesmírnu misiu VIPER sa možno podarí zachrániť veľmi netradičným spôsobom.

Ako vyzerá vesmírna tombola? NASA chce darovať svoj 450-miliónový lunárny rover NASA Grafická ilustrácia roveru VIPER na povrchu Mesiaca.

misie do vesmíru si žiadajú roky príprav, tobôž, ak je reč o robotickej výprave na Mesiac. Stovky miliónov za vývoj, stovky miliónov za samotný štart rakety. Je preto obrovská škoda, keď sa takúto misiu niekto rozhodne zrušiť tesne pred jej dokončením.

A práve to sa stalo vedcom a inžinierom NASA, ktorí pripravovali misiu zvanú VIPER – lunárny rover, ktorý mal za úlohu nájsť na južnom póle Mesiaca cenné zdroje, akým je napríklad ľad. Americká vesmírna agentúra naliala do jeho vývoja 450 miliónov dolárov, a hoci bol už takmer hotový, v polovici júla sa projekt rozhodla zrušiť.

Dôvodom sú peniaze. Hoci je NASA najprestížnejšou vesmírnou agentúrou na svete a jej ročný rozpočet sa pohybuje v miliardách dolárov, nie je to dosť. Projektov je veľa a zlaté časy programu Apolla, keď do nej politici liali peniaze potokom, sú dávno preč.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite