Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spoznávame spolupáchateľa migrény

.norbert Žilka .veda .veda

Mozog je považovaný za hlavného podozrivého pri vzniku migrény. Keďže sám nedisponuje vnímavosťou na bolesť, musí mať spolupáchateľa. Nová štúdia priniesla šokujúce odhalenie.

Spoznávame spolupáchateľa migrény MARIA KORNEEVA/GETTY IMAGES Aura je zmyslový vnem, ktorý môže byť predzvesťou migrény, epileptického záchvatu, ale aj iných zdravotných ťažkostí.

takmer 150 miliónov ľudí na celom svete trpí migrénou, silnou bolesťou hlavy. Jedným z najdôležitejších objavov pri liečbe migrény je identifikácia kľúčovej molekuly, peptidu odvodeného z génu pre kalcitonín (calcitonin gene-related peptide, CGRP), ktorá spôsobuje stiahnutie ciev a vznik lokálneho zápalu – dve rozhodujúce zmeny sprevádzajúce migrénu.

Peptid, krátka časť bielkoviny, vzniká špecifickým prepisom z génu pre kalcitonín. Hormón kalcitonín zabezpečuje reguláciu vápnika v našom tele. Na prvý pohľad to nedáva zmysel, kalcitonín pracuje v prospech systému a peptid sa tvári ako nesystémový prvok. V skutočnosti vzniká v našom tele množstvo peptidov, ktoré môžu mať odlišné zameranie ako celkový produkt samotného génu. Je všeobecne známe, že génová mašinéria je nesmierne kreatívna.

Blokovanie CGRP vedie k relaxácii ciev a utlmeniu zápalu, čo sa následne prejaví znížením bolesti. Prvý liek s priamym účinkom na CGRP bol schválený v roku 2018. V súčasnosti je k dispozícii široká paleta liekov, ktorá znepríjemňuje život CGRP. Veľmi účinné sú protilátky proti samotnému CGRP (fremanezumab, galcanezumab, eptinezumab) a jeho receptoru (erenumab) alebo malé molekuly, tzv. gepanty (ubrogepant, zavegepant etc.). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite