Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledné miesto, kde Američania a Rusi spolupracujú, sa nenachádza na Zemi

.martin Hodás .veda .veda

Európa dala Rusom zbohom na zemi i vo vesmíre. Američania to nedokázali, ich puto bolo prisilné.

Posledné miesto, kde Američania a Rusi spolupracujú, sa nenachádza na Zemi PAUL HENESSY/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES 5. október 2022 Mys Canaveral, Florida, USA: Anna Kikinová z Ruska, Američania Josh Cassada a Nicole Mannová a Koiči Wakata z Japonska pred letom rakety SpaceX Falcon 9 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

vojna na Ukrajine otriasla Európou i svetom po všetkých možných stránkach. Hoci ide o konflikt medzi dvomi krajinami, jeho dôsledky boli globálne, najmä pokiaľ hovoríme o ekonomike. Okrem ekonomických sa však do veľkej miery pretrhli aj vedecké väzby s Ruskou federáciou. Od Ruska jednoducho dávali ruky preč takmer všetci. 

Dodnes však existuje jeden vedecko-ekonomický sektor, v rámci ktorého naďalej funguje tá najviac netypická spolupráca, americko-ruská. Ide o vesmír. Pre niektorých ľudí je to dokonca až také nepochopiteľné, že tento fakt spájajú s konšpiračnými teóriami o neexistencii letov do vesmíru (či vesmíru ako takého).

Európa sa od vesmírneho programu Ruskej federácie dokázala odtrhnúť, hoci zaplatila vysokú cenu. Spojené štáty sú však s Ruskom spojené pupočnou šnúrou, ktorú nie je možné len tak odstrihnúť. No jedného dňa dôjde aj na to – je to neodvrátiteľné.

žiadna tichá domácnosť

Viacerí ľudia si to predstavujú „ako Hurvínek válku“. Proste s Rusmi ukončíme spoluprácu a basta. Choďme si po svojich bez nich. Oblasť vesmírnych misií je však mimoriadne komplexná a veľké projekty sa nedajú zastaviť zo dňa na deň. Dokonca ani z roka na rok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite