Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Apple Macintosh – prvé semienko ekosystému

.marian Jaslovský .veda .technológie

Technologické spoločnosti menia naše každodenné interakcie so svetom, spôsob, ako žijeme, pracujeme, oddychujeme, skrátka, ako robíme veci. Apple patrí v tomto smere k tým najvýznamnejším a možno je – minimálne pre milióny používateľov – najvýznamnejšia.

Apple Macintosh – prvé semienko ekosystému BERNARD GOTFRYD/LIBRARY OF CONGRESS/WIKIMEDIA COMMMONS Steve Jobs a prvý počítač Apple Macintosh 128K, ktorý bol uvedený na trh 24. januára 1984.

jednotlivé zariadenia Apple sú totiž medzi sebou tak dômyselne prepojené, že vytvárajú funkčný ekosystém, ktorý dokáže viac ako jednotlivé zariadenia. Jeho prvé životaschopné semienko zasadili pred 40 rokmi a volalo sa Apple Macintosh. Prvý prenosný osobný počítač na svete.

Možno by ste mohli povedať – a čo má byť? PC (personal computer) bol projekt firmy IBM a windowsové počítače sa doteraz volajú PC. Prvý IBM PC mal premiéru v roku 1981. Ale má to pár „ale“: Prvý počítač Apple prišiel na svet v roku 1976, a to nesmieme zabúdať na platformy Commodore, Tandy a Atari, ktoré sa už bežne predávali – na rozdiel od nadšeneckých modelov zo 70. rokov s menami ako Kenbak-1 a Micral. 

Spoločnosť Steva Jobsa často veci nevymyslela „od gruntu“, ale z trendov, ktoré boli už prítomné, vydestilovala produkt, ktorý dobyl svet. Ani Henry Ford nemusel vynájsť koleso, aby bol veľký. Vráťme sa k Macintoshu. Ten bol novátorský a vizionársky z viacerých dôvodov:

1. Bol reálne prenosný. Tak ho aj spoločnosť Apple komunikovala: prenosný osobný počítač, keďže pojem „osobný počítač“ bol obsadený. Vážil asi 7 kg, zmestil sa do tašky alebo do špeciálneho puzdra s rúčkou, obrazovka bola integrovaná do tela, myš a klávesnicu bolo možné rýchlo odpojiť a pripojiť. IBM vážil dvojnásobok a pozostával z obrazovky, počítača, klávesnice a samostatných káblov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite