Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Musk: SpaceX pošle na Mars prvé lode Starship bez posádky o dva roky

.tasr .veda

Musk sa spolieha na to, že z programu Starship vzíde veľká viacúčelová vesmírna loď novej generácie, ktorá bude do konca tohto desaťročia schopná prevážať ľudí a náklad na Mesiac a že neskôr ju bude možné využiť aj na lety na Mars.

Musk: SpaceX pošle na Mars prvé lode Starship bez posádky o dva roky SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File

spaceX pošle na Mars prvé vesmírne lode Starship bez posádky o dva roky, keď sa otvorí okno pre lety zo Zeme na Mars, uviedol v noci na nedeľu generálny riaditeľ spoločnosti SpaceX Elon Musk v príspevku na sociálnej platforme X. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

„Lode nebudú mať ľudskú posádku, aby sme overili ich spoľahlivosť a schopnosť bezpečne pristáť na Marse,“ uviedol Musk.  Dodal, že ak tieto pristátia prebehnú v poriadku, jeho spoločnosť pošle na Mars prvé lode s ľudskou posádkou o štyri roky. „Počet letov bude odvtedy postupne rásť s cieľom vybudovať za približne 20 rokov sebestačné mesto,“ dodal.

Musk založil spoločnosť SpaceX v roku 2002. V Apríli vyhlásil, že prvá loď bez posádky na Marse pristane do piatich rokov a prvá loď s posádkou do siedmich rokov.

Raketa Starship v júni úspešne absolvovala návrat hypersonickou rýchlosťou z vesmíru a pristála v Indickom oceáne. Testovaciu misiu s obletom planéty úspešne dokončila na štvrtý pokus.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite