Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

(Ne)schválenie lieku proti demencii

.norbert Žilka .veda .veda

Dňa 26. júla 2024 odporučil Výbor pre humánne liečivé prípravky Európskej liekovej agentúry zamietnuť registráciu lieku lecanemab na liečbu Alzheimerovej choroby. Urobil tak napriek tomu, že odborníci nemenej renomovaní už liek schválili v USA a Japonsku.

(Ne)schválenie lieku proti demencii DOBRILA VIGNJEVIC/GETTY IMAGES Výsledky klinických skúšaní lecanemabu a donanemabu prinášajú radosť, ale aj množstvo pochybností. Účinnosť terapie nie je veľkolepá, spomalenie procesu demencie je veľmi mierne.

vývoj novej generácie liekov proti demencii Alzheimerovho typu sa začal v roku 1999. Vlajkovou loďou nových terapeutických prístupov sa stala imunoterapia. Využívanie imunitného systému na riešenie problémov ľudského mozgu prepísalo od základov učebnice klasickej imunológie.

Prvým pokusom bola vakcína proti amyloidu – odlomenému kúsku bielkoviny, ktorá v mozgu buduje rozsiahle skládky bielkovinového odpadu. Vakcína ukázala veľký potenciál v predklinických štúdiách na pokusných myšiach. Odstránila väčšinu amyloidového odpadu a spomalila zhoršovanie kognitívnych schopností zvierat.

Napriek veľkým očakávaniam sa však úspech nepodarilo zreprodukovať na pacientoch. Dôvodom bola nesprávna stratégia pri navrhovaní samotnej vakcíny a nie samotný cieľ liečby. Prvé dávky vakcíny spôsobili u niektorých pacientov zápal mozgu a klinické skúšanie skončilo predčasne v sprche. 

správne rozhodnutia

Výsledok spôsobil šok v komunite odborníkov. Imunoterapia sa stala terčom kritiky a niektorí odpadlíci už začínali zatĺkať klince do jej rakvy. Aj najväčší podporovatelia amyloidovej teórie strácali svoju vieru. Tesne pred jej pohrebom vstúpili do hry imunológovia. Hľadanie príčin nežiaducich reakcií napokon prinieslo logické vysvetlenie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite