Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlasujte za výnimočnú osobnosť vedy v Cene verejnosti 2024 a vyhrajte nezabudnuteľný pobyt na Lomnickom štíte

.tlačová správa .veda

Nadácia ESET otvorila šiesty ročník ESET Science Award a spolu s ním spustila aj hlasovanie v Cene verejnosti 2024.

Hlasujte za výnimočnú osobnosť vedy v Cene verejnosti 2024 a vyhrajte nezabudnuteľný pobyt na Lomnickom štíte eset

verejnosť tak môže hlasovať za jednu z piatich výnimočných vedeckých osobností Slovenska a zároveň sa zapojiť do súťaže o exkluzívny pobyt na Lomnickom štíte. Hlasovanie je dostupné do polnoci 9. októbra 2024 na stránke cenaverejnosti.sk.

Finalisti a finalistky kategórie Výnimočná osobnosť vedy na Slovensku svojím vedeckým bádaním hľadajú odpovede na výzvy, ktorým čelí naša spoločnosť či planéta. Verejnosť sa môže zapojiť do hlasovania v Cene verejnosti a vybrať si tú vedeckú osobnosť, ktorej práca ich najviac zaujala a zároveň tak oceniť jej celoživotné vedecké úsilie. Hlasovanie prebieha do polnoci 9. októbra 2024 na stránke cenaverejnosti.sk. Hlasujúci sa zapoja do súťaže o pobyt na Lomnickom štíte, ktorý je spojený s gastronomickým zážitkom na vrchole Tatier a s prehliadkou astronomického observatória Slovenskej akadémie vied. 

„Každý z finalistov ocenenia prostredníctvom svojho vedeckého výskumu istým spôsobom prispieva k formovaniu budúcnosti našej planéty. Či už ide o zdravie, technológie alebo nové zdroje energie, ich výskum zlepšuje kvalitu života a otvára možnosti, ktoré si dnes ani nedokážeme predstaviť,“ hovorí Paulína Böhmerová, manažérka pre vzťahy s vedeckou obcou spoločnosti ESET.

Meno víťaza alebo víťazky Ceny verejnosti bude slávnostne vyhlásené na galavečere, kde sa zároveň dozvieme aj meno laureáta či laureátky v tejto kategórii, ktorého zvolí z pätice finalistov medzinárodná komisia. Tento rok komisii predsedá nositeľka Nobelovej ceny za chémiu Emmanuelle Charpentier. Slávnostný galavečer sa uskutoční 10. októbra o 20.10 a diváci si ho môžu pozrieť v priamom prenose na Dvojke. 

Verejnosť môže hlasovať za tieto výnimočné vedecké osobnosti:

Mária Bieliková je medzinárodne uznávanou odborníčkou na umelú inteligenciu. Venuje sa aj etickým aspektom umelej inteligencie. Je zakladateľkou Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií (KInIT), ktorý prepája akadémiu a biznis cez excelentnú vedu, transfer poznatkov a rozvoj talentu.

Michal Mego patrí medzi špičkových odborníkov v oblasti onkológie a personalizovanej medicíny. Ako prednosta II. Onkologickej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného onkologického ústavu v Bratislave stojí za významnými výskumnými projektmi, ktoré posúvajú hranice liečby rakoviny. Priekopnícka je najmä jeho práca v oblasti výskumu cirkulujúcich nádorových buniek pri karcinóme prsníka a nových liečebných cieľov pri nádoroch semeníkov.

Milan Sýkora je popredný slovenský chemik, ktorý po dlhoročnom pôsobení v prestížnom Los Alamos National Laboratory priniesol svoj výskum na Slovensko. Vedie Laboratórium pokročilých materiálov na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského a špecializuje sa na vývoj a štúdium nanomateriálov a iných moderných materiálov s potenciálom využitia v nových technológiách.

Martin Venhart je popredný slovenský jadrový fyzik, ktorý pracuje vo Fyzikálnom ústave Slovenskej akadémie vied. Špecializuje sa na experimentálne štúdium štruktúry ťažkých atómových jadier metodikou jadrovej spektroskopie.

Norbert Žilka je slovenský neuroimunológ, ktorý vedie Neuroimunologický ústav Slovenskej akadémie vied. Jeho výskum je zameraný na imunológiu, biologickú a nefarmakologickú liečbu Alzheimerovej choroby. Okrem toho sa venuje aj klinickému výskumu roztrúsenej sklerózy a amyotrofickej laterálnej sklerózy.

o Nadácii ESET

Nadácia ESET vznikla v roku 2011 a medzi jej primárne aktivity patrí popularizácia vedy a výskumu; rozvíjanie vzdelania v oblasti informačných technológií a internetovej bezpečnosti, ako aj podpora projektov týkajúcich sa občianskej spoločnosti. Za viac ako 13 rokov svojej úspešnej existencie Nadácia ESET vytvorila dlhodobé partnerstvá s organizáciami, ktorých ciele a výstupy prispievajú k naplneniu jej smerovania. Viac informácií nájdete na www.nadaciaeset.sk

o spoločnosti ESET

Spoločnosť ESET už vyše 30 rokov vyvíja popredný bezpečnostný softvér pre firmy i domácich používateľov na celom svete. Vďaka riešeniam chrániacim koncové a mobilné zariadenia a servery, šifrovaniu a dvojfaktorovej autentifikácii umožňuje firmám a organizáciám využívať plný potenciál ich technológií. ESET drží rekord v počte VB100 ocenení, ktoré udeľuje britský Virus Bulletin, vysokorešpektovaná nezávislá testovacia organizácia. Týždenník Trend ocenil ESET šesťkrát titulom Firma roka.

ESET sídli v Bratislave, regionálne pobočky má v Prahe, ČR; Jene, Mníchove, Nemecko; Bournemouthe, Veľká Británia; San Diegu, USA; Toronte, Kanada; Buenos Aires, Argentína; Sydney, Austrália, Singapure a japonskom Tokiu. Výskumné a vývojové centrá sú okrem Bratislavy, Košíc, Žiliny, Prahy a Brna aj v poľskom Krakove, britskom Tauntone, kanadskom Montreale a rumunskom Jasy. ESET má zastúpenie vo viac ako 200 krajinách a územiach sveta.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite