Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Europa Clipper bude ako prvá sonda v dejinách skúmať iný ako pozemský oceán. Čo skrýva Jupiterov mesiac Európa pod ľadom?

.juraj Petrovič .veda

Sonda NASA s menom Europa Clipper sa vydala na svoju dlhú cestu k Jupiteru, kde bude skúmať Europu, mesiac s obrovským podpovrchovým oceánom, ktorý môže mať podmienky podporujúce život. Vesmírna loď odštartovala v pondelok o 18:06 nášho času na špici rakety SpaceX Falcon Heavy z odpaľovacej rampy 39A v Kennedyho vesmírnom stredisku NASA na Floride.

Europa Clipper bude ako prvá sonda v dejinách skúmať iný ako pozemský oceán. Čo skrýva Jupiterov mesiac Európa pod ľadom? NASA Štart rakety SpaceX Falcon Heavy so sondou Europa Clipper z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride

najväčšia vesmírna sonda, akú kedy NASA postavila pre misiu smerujúcu k inej planéte, Europa Clipper, je tiež prvou misiou NASA venovanou štúdiu oceánskeho sveta mimo Zeme. Sondu čaká cesta dlhá 2,9 miliardy kilometrov po trajektórii, ktorá využije tzv. gravitačný prak. Najskôr, o štyri mesiace preletí sonda okolo Marsu, potom sa vráti späť k Zemi, kde v roku 2026 naberie vďaka gavitácii domovskej planéty ďalšiu rýchlosť. Po tom, čo v apríli roku 2030 začne obiehať okolo Jupitera preletí sonda v roku 2031 49 krát okolo mesiaca Európa.

„Blahoželám nášmu tímu Europa Clipper k začiatku prvej cesty do oceánskeho sveta mimo Zeme,“ povedal administrátor NASA Bill Nelson. „NASA je svetovým lídrom v oblasti prieskumu a objavovania a misia Europa Clipper nie je iná. Skúmaním neznámeho nám Europa Clipper pomôže lepšie pochopiť, či existuje potenciál pre život nielen v našej slnečnej sústave, ale aj medzi miliardami mesiacov a planét mimo nášho Slnka.“

Približne päť minút po štarte sa zapálil druhý stupeň rakety a odpadol kryt, pod ktorým bola počas preletu atmosférou ukrytá sonda Europa Clipper. Asi hodinu po štarte sa vesmírna sonda oddelila od nosnej rakety. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite