Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milosrdný súboj vírusov a baktérií

.norbert Žilka .veda .veda

Aj baktérie majú svojich triednych nepriateľov. Do ich intimity vstupujú bakteriofágy. Malé vírusy podobajúce sa na kozmické lode mimozemských civilizácií. Je to súboj na ostrie noža, kde vyhrávajú bizarné nápady prírody.

Milosrdný súboj vírusov a baktérií SCIENCE PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES Ilustrácia bakteriofágu. Fágy pristanú na povrchu baktérií a vstreknú do ich tela svoju genetickú informáciu.

termín bakteriofág pochádza z gréckeho výrazu, ktorý označuje žráča baktérií. Na prvý pohľad je to výstižný termín. Ale v skutočnosti sú vzťahy medzi baktériami a bakteriofágmi mierne komplikované a nie vždy nebezpečné. Na jednej strane nemilosrdne bojujú o prežitie, ale v niektorých špecifických podmienkach dokážu spoločne žiť pod jednou strechou a deliť sa o podiel zo zisku.

takto by mohlo vyzerať UFO

Bakteriofágy pripomínajú vesmírnu loď votrelcov prichádzajúcich z ďalekých galaxií. Geometrické telo umiestnené na dlhom stožiari, ktorý je napojený na dlhé pavúčie nohy, fascinuje nielen vedcov, ale aj umelcov. Bakteriofágy sa podobajú na lietajúce parazity. Pristanú na povrchu baktérií a vstreknú do ich tela svoju genetickú informáciu. Rovnako ako prapodivný tvor v nezabudnuteľnom filme Votrelec. 

Bakteriofágy, familiárne prezývané fágy, sú čiernou dierou v mikrobiológii, sú natoľko početné a rôznorodé, že ich v súčasnosti nedokážeme opísať v detailoch. Mnohé fágy ešte len čakajú na svoje odhalenie; ich existencia je ukrytá v nepriehľadnej hmlovine. Ich rozmanitosť je zatiaľ neuchopiteľná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite