Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

KDH považuje rozhodnutie nepostaviť nemocnicu na Rázsochách za neodborné a škodlivé pre pacientov

.sita .zdravotníctvo

Výstavba koncovej nemocnice v Bratislave trvá už 42 rokov.

KDH považuje rozhodnutie nepostaviť nemocnicu na Rázsochách za neodborné a škodlivé pre pacientov SITA/Ľudovít Vaniher

vláda v stredu podľa KDH pochovala projekt Univerzitnej nemocnice na Rázsochách, keď schválila jej výstavbu v Ružinove. “Toto rozhodnutie považujeme za neodborné, nesprávne a škodlivé pre pacientov na Slovensku,” hovorí poslanec NR SR za KDH Peter Stachura.

Výstavba koncovej nemocnice v Bratislave trvá už 42 rokov. „Za toto obdobie vlády na Slovensku stihli výstavbu Rázsoch trikrát schváliť a teraz po tretíkrát zastaviť. Je to ukážkový príklad neschopnosti vlád, najmä pod vedením strany Smer, dokončiť takto významný projekt pre občanov Slovenska,“ hovorí ďalej P. Stachura.

KDH vo februári tohto roka vyzvalo premiéra Roberta Fica, aby zvolal okrúhly stôl všetkých politických strán a našiel celospoločenskú zhodu o lokalite koncovej národnej nemocnice. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková však len deň pred rokovaním vlády zvolala zástupcov politických strán a odborníkov, za účelom oznámenia svojho rozhodnutia, bez možnosti na ňom čokoľvek zmeniť. Zástupcovia ministerstva zdravotníctva nedokázali odpovedať ani na kľúčové otázky o tom, ako bude vyzerať nemocničná starostlivosť v Bratislave. „Na stretnutí s pani ministerkou sme sa nedozvedeli odpoveď na zásadnú otázku – prečo je výhodnejšie stavať národnú nemocnicu v Ružinove, ktorej výstavba bude zdĺhavá a nie na Rázsochách, ktoré spĺňajú predpoklady, aby sa tam mohlo začať stavať takmer okamžite,“ dodáva Peter Stachura. Sklamanie vyjadril aj poslanec František Majerský nad voľbou samotnej lokality v Ružinove, ktorá nie je podľa neho vhodná na výstavbu veľkej koncovej nemocnice. Namiesto projektu na zelenej lúke sa bude musieť spraviť podľa jeho slov množstvo kompromisov, aby bol projekt vôbec uskutočniteľný. Je to napríklad zbúranie zimného štadióna, problémy s kanalizáciou, parkovaním a dopravou v Ružinove ako takou.

„Plány s Ružinovom museli pravdepodobne vzniknúť už oveľa skôr. Po dnešnom rozhodnutí vlády sa časť univerzitnej zdravotnej starostlivosti po ukončení činnosti dosluhujúcich nemocníc na Kramároch a v Starom meste bude musieť presunúť do súkromnej nemocnice Bory, čím štát stratí dosah na časť poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Čo je veľmi zlá správa pre Slovensko,“ dodáva František Majerský.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite