Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekárski odborári kritizujú rozhodnutie vlády nepodporiť výstavbu Národnej nemocnice Rázsochy

.sita .zdravotníctvo

Podľa analýz z čias vlády Roberta Fica má projekt v Ružinove horšie dáta ohľadom dopravnej dostupnosti a chýbajú možnosti rozšírenia do budúcnosti v porovnaní s Rázsochami.

Lekárski odborári kritizujú rozhodnutie vlády nepodporiť výstavbu Národnej nemocnice Rázsochy SITA/Jakub Julény

lekárske odborové združenie (LOZ) kritizuje rozhodnutie vlády nepodporiť výstavbu Národnej nemocnice Rázsochy, ktorú považuje za najlepšie miesto pre národnú nemocnicu podľa analýz z čias tretej vlády Roberta Fica. "Vláda SR na dnešnom svojom rokovaní potopila roky pripravovaný projekt Národnej nemocnice Rázsochy aj keď je v najviac rozpracovanej – finálnej podobe,“ uvádza sa v stanovisku LOZ. Zároveň upozorňujú, že týmto rozhodnutím vláda porušila aj zmluvu s Lekárskym odborovým združením.

„Na výstavbu národnej nemocnice Rázsochy mal štát hotový projekt a boli schválené všetky potrebné potvrdenia. Namiesto toho vláda na návrh ministerky Zuzany Dolinkovej schválila prístavbu k nemocnici v Ružinove, kde zbúra mestský zimný štadión a nový heliport za 2,2 milióna eur. Len povoľovacie procesy budú podľa optimistického scenára trvať minimálne 4 roky,“ vyjadril svoj nesúhlas predseda LOZ Peter Visolajský. LOZ tiež upozornilo, že štát nemá na danú výstavbu kúpené všetky pozemky ani povolenie na celkovú výstavbu. „Štát sa týmto rozhodnutím vlády dostal do nevýhodnej vyjednávacej pozície. Aj v prípade ústretovosti zo strany hlavného mesta Bratislavy môže zmena územného plánu trvať minimálne pol roka až rok,“ píše sa v stanovisku LOZ.

Podľa analýz z čias vlády Roberta Fica má projekt v Ružinove horšie dáta ohľadom dopravnej dostupnosti a chýbajú možnosti rozšírenia do budúcnosti v porovnaní s Rázsochami. „Dostavbu v Ružinove za národnú nemocnicu považovať nemôžeme, pretože nepokryje komplexne všetky oddelenia,” povedal P. Visolajský. LOZ varuje, že výsledkom dnešného rozhodnutia bude len predĺženie čakacej doby na novú národnú nemocnicu, ak vôbec bude realizovaná. Takisto upozorňuje, že plán v Ružinove nezahŕňa priestor pre budúci rozvoj ani lekársku fakultu, ktorá mala byť súčasťou Rázsoch. „My lekári nerozumieme, prečo vláda koná v neprospech občanov a našich pacientov a potápa pripravený projekt Národnej nemocnice,“ uzavrel predseda LOZ Peter Visolajský.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite