Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lekárski odborári vyčítajú vláde neplnenie memoranda aj vyhýbanie sa dialógu

.tasr .zdravotníctvo

Tvrdia, že vláda ani ministerka neriešia zhoršujúcu sa situáciu v zdravotníctve. Skonštatovali, že Dolinková stratila ich dôveru.

Lekárski odborári vyčítajú vláde neplnenie memoranda aj vyhýbanie sa dialógu SITA/Milan Illík

lekárski odborári sa sťažujú na neplnenie bodov memoranda s vládou. Predstavitelia vládnej koalície podľa ich slov snahu o dialóg ignorujú. Kritizujú viaceré kroky ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) aj jej nečinnosť v iných oblastiach. Upozorňujú na to, že podobné správanie viedlo v minulosti k hromadným výpovediam lekárov. Uviedli to zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ) na štvrtkovej tlačovej konferencii. 

„Chceme verejnosti povedať, že všetko štandardné sme už skúsili, prosili sme, žiadali sme, doprosujeme sa o stretnutia a rokovania s vládou. Zatiaľ bez efektu. Preto prosíme verejnosť, aby nás chápala, keď pristúpime k razantnejším krokom,“ poznamenal šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

Lekárski odborári poukázali na to, že plnenie memoranda delegoval premiér Robert Fico (Smer-SD) na šéfku rezortu zdravotníctva. Namietali, že body neplní a viaceré porušila. Vyčítali jej okrem iného úpravu pri rezidentskom štúdiu či rozhodnutie o zmene lokality novej národnej nemocnice v Bratislave. Nerieši podľa ich slov situáciu so zadlženými nemocnicami. 

Tvrdia, že vláda ani ministerka neriešia zhoršujúcu sa situáciu v zdravotníctve. Skonštatovali, že Dolinková stratila ich dôveru. Vládu a rezort zdravotníctva vyzvali na zrýchlené prijímanie záväzkov vyplývajúcich z memoranda. Apelujú tiež na vytvorenie podmienok na konštruktívny dialóg. 

Vláda Eduarda Hegera a odborári podpísali memorandum v roku 2022. Predchádzali mu hromadné výpovede lekárov pre nespokojnosť so situáciou v zdravotníctve. Výpovede podalo vyše 2100 lekárov. Odborári vtedy trvali na splnení ôsmich požiadaviek, problém pri dosiahnutí dohody bol najmä v otázke platov. S kabinetom sa napokon dohodli na konci novembra, niekoľko dní pred vypršaním výpovedných lehôt a uzavreli memorandum. Viaceré nemocnice následne potvrdili stiahnutie výpovedí lekárov. Memorandum s lekármi je podľa Visolajského záväzkom pre každú vládu.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite