Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Asociácia prevencie legionel vyzýva média a verejnosť, aby prestali šíriť neoprávnenú paniku

.redakcia .zdravotníctvo

Súčasná diskusia o výskyte legionely v zdravotníckych zariadeniach a iných inštitúciách trpí výraznými dezinformáciami. Ako Asociácia pre vodný manažment a prevenciu legionel máme povinnosť uviesť tieto skreslené informácie na správnu mieru. Politické a mediálne diskusie sa sústreďujú na ojedinelé prípady, pričom ignorujú fakt, že ide o systémový problém, ktorý (je dlhodobo ignorovaný) a vyžaduje si (kontinuálne) dlhodobé a koordinované riešenie. Vyvolávanie senzácií v tomto kontexte je neodôvodnené a nezodpovedné.

Asociácia prevencie legionel vyzýva média a verejnosť, aby prestali šíriť neoprávnenú paniku

legionela – prirodzený, no kontrolovateľný jav

Legionela je oportunistická baktéria, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo vodných systémoch. Skutočnosť je taká, že legionela prežíva v systémoch takmer vždy, no kľúčovou otázkou je, či jej umožníme dostatočné podmienky pre rast. Na zabránenie jej šírenia existujú tri základné pravidlá:

  1. Studená voda musí zostať studená – teplota pod 20 °C.
  2. Teplá voda musí zostať teplá – teplota nad 55 °C.
  3. Voda sa musí hýbať – stagnácia vody podporuje množenie baktérií.

V skratke: legionela sa rozmnožuje tam, kde sú pre ňu vhodné podmienky, najmä stagnujúca voda pri teplote 20-45 °C. Pri vdýchnutí kontaminovaných kvapôčok vody (aerosólu) hrozí riziko vzniku vážnych respiračných ochorení, ako je legionárska choroba či Pontiacka horúčka. Prevencia prostredníctvom správneho manažmentu vodných systémov je zásadná pre ochranu zdravia a minimalizáciu rizika masívnej kolonizácie legionel.

výskyt v závislosti od typu potrubia

Hygienické zabezpečenie vodných systémov často prináša diskusiu o starých potrubiach. Je pravda, že riziko výskytu baktérií je vyššie v starších, najmä železných potrubiach, ktoré sú náchylnejšie na koróziu a tvorbu biofilmu. Avšak výskyt legionel je možný aj v nových rozvodoch, vrátane tých z nehrdzavejúcej ocele, ak sú splnené podmienky na jej rast, ako napríklad stagnácia vody a nevhodné teploty. Argument, že výmena potrubí automaticky vyrieši problém s legionelou, je preto chybný. Legionela je v zahraničí najčastejšie monitorovaná baktéria v rozvodoch vody, aj v systémoch s modernými materiálmi. To ukazuje, že samotná výmena potrubí problém nevyrieši, ak sa neimplementujú správne opatrenia na kontrolu rizík.

význam správnej interpretácie výsledkov testovania

Pri testovaní vody na prítomnosť legionel je kľúčové správne interpretovať výsledky. Rôzne dĺžky odpúšťania vody testujú rôzne časti systému, preto je nevyhnutné vedieť, ako správne číselné hodnoty vyhodnotiť. Okrem toho, ďalšími faktormi, ktoré treba brať do úvahy, sú:

  • mikrobiológia vo vzorke,
  • hodnoty reziduálnej koncentrácie dezinfekčných prostriedkov,
  • teplota vody,
  • miesto odberu.

Tieto faktory ovplyvňujú potenciálne riziko, ale najmä sú nevyhnutné pre správne označenie objektov ako bezpečné alebo rizikové. Je neprípustné hodnotiť celý systém na základe jednej vzorky, keď napríklad v jednej nemocnici môže byť viac ako 2000 odberných miest vody.

dezinformácie a skreslené údaje v médiách

Je nesmierne dôležité zvážiť, že informácie šíriace sa na internete môžu byť nesprávne. Rozhodnutia a hodnotenia sú často založené na nedostatočnom množstve dát, ktoré vyhodnocujú osoby bez potrebnej odbornosti. Pri posudzovaní rizika nestačí len analyzovať výšku kontaminácie legionelami, je potrebné zohľadniť aj:

  • teploty vody,
  • intervaly používania systémov,
  • rizikové faktory užívateľov (napr. pacienti so slabou imunitou),
  • prevádzkové poriadky a reakčné plány.

Nanešťastie, v mnohých objektoch na Slovensku tieto kritériá nie sú dostatočne splnené, čo zvyšuje riziko reálnej nákazy. Problém legionel je preto systémový a vyžaduje si koordinované riešenia, a nie výlučne reaktívne kroky, ktoré by len zakrývali hlbšie nedostatky.

naliehavá potreba systémových riešení

V situácii, keď mnohé zdravotnícke zariadenia čelia finančným problémom a zanedbanej infraštruktúre, je nerealistické očakávať, že personál bude investovať do rekonštrukcie vodných rozvodov, ktoré boli dlhodobo prehliadané. Problém legionel neznamená len zvýšiť teplotu teplej vody, ako sa to často zjednodušene navrhuje. Na Slovensku je potrebné venovať rovnako veľkú pozornosť aj stavu studenej vody, ktorá, ako ukazujú naše interné merania, je často v ešte horšom stave ako rozvody teplej vody.

Pre efektívnu ochranu pred legionelami sú potrebné komplexné systémové riešenia, ktoré zahŕňajú pravidelnú údržbu, monitoring a kontrolu vodných systémov, ako aj riadenie rizík na základe detailných analýz. Namiesto jednostranného uzatvárania tém na základe jednej vzorky by sa mala venovať pozornosť celkovému stavu vodného systému.

metódy dezinfekcie a ich obmedzenia

Tradičné metódy dezinfekcie, ako sú chlórovanie alebo použitie chlórdioxidu, sú v niektorých prípadoch stále využívané, no majú svoje obmedzenia. Najväčším problémom je, že v starších vodných systémoch môže chlórovanie a chlórdioxid spôsobovať koróziu, čo z dlhodobého hľadiska znižuje efektivitu a vedie k ďalším problémom. Voda ošetrená týmito látkami môže navyše strácať účinnosť v oblasti biofilmu, ktorý chráni baktérie vrátane legionel pred dezinfekčnými postupmi. Chlórdioxid a chlórovanie tiež vyžadujú časté opakovanie a zásahy, čo zvyšuje prevádzkové náklady.

Naopak, technológia ionizácie medi a striebra predstavuje udržateľnejšie riešenie, najmä pre staršie a komplikovanejšie systémy. Tento systém poskytuje nepretržitú dezinfekciu a zároveň účinne rieši problém biofilmu, čím zabraňuje množeniu baktérií vrátane legionel. Výskumy zo zahraničia ukazujú, že ionizácia medi a striebra má dlhodobé výsledky a výrazne znižuje potrebu opakovaných zásahov do systému. Je to šetrnejšia metóda k infraštruktúre, pretože nepoškodzuje potrubia tak ako tradičné dezinfekčné metódy.

úspechy alternatívnych technológií v praxi

V prípadoch, kde tradičné metódy zlyhali, technológia ionizácie medi a striebra dosiahla dlhodobý úspech. V starších budovách, kde boli vodné systémy komplikované a náchylné na biofilm, sa ukázalo, že ionizácia je schopná udržať nízke hladiny legionel bez nutnosti častých zásahov. To potvrdzujú aj úspechy zo zahraničia, kde sa táto technológia osvedčila v rôznych inštitúciách a budovách s komplikovanou infraštruktúrou.

existuje bezpečné číslo? Aká hodnota je reálny podklad na paniku?

V otázke koncentrácie legionely vo vodných systémoch neexistuje univerzálne „bezpečné číslo,“ ktoré by úplne eliminovalo riziko. Medzinárodné normy a štúdie zo zahraničia však poskytujú usmernenia, ktoré pomáhajú určiť, kedy je potrebné začať konať. Pri koncentrácii nad 100 KTJ/l by sa mal okamžite implementovať reakčný plán a prevádzkový poriadok. Ak koncentrácia prekročí 1000 KTJ/l, je nutné okamžite zvýšiť dávkovanie dezinfekčných látok, vykonať nápravné kroky a urýchlene zopakovať rozbory vody. Pri koncentráciách nad 10 000 KTJ/l by sa malo zvážiť uzatvorenie postihnutého oddelenia, pretože riziko nákazy je už výrazne zvýšené. Ak hodnoty presiahnu 100 000 KTJ/l, ide o alarmujúcu koncentráciu, ktorá prakticky vylučuje ďalší bezpečný chod prevádzky. Priemerné koncentrácie legionel v pitnej vode na miestach s výskytom outbreaku dosahovali približne 160 000 KTJ/l, avšak boli zaznamenané aj hodnoty od <1000 KTJ/l až po 1 500 000 KTJ/l, čo naznačuje, že aj relatívne nižšie hodnoty môžu viesť k vypuknutiu nákazy (osha.gov).

dlhodobo neriešený problém – Pseudomonas aeruginosa

Okrem legionely existuje ďalšia baktéria, ktorá predstavuje vážne zdravotné riziko, no často zostáva bez dostatočnej pozornosti – Pseudomonas aeruginosa. Táto baktéria je rovnako nebezpečná, najmä v zdravotníckych zariadeniach a na miestach, kde sú pacienti s oslabeným imunitným systémom. Naše interné prieskumy odhalili prítomnosť Pseudomonas aeruginosa na citlivých miestach v systémoch pitnej vody, pričom v niektorých prípadoch išlo o rezistentné formy na všetky známe antibiotiká. Tento problém sa podobne dlhodobo odkladá, pričom jeho miera môže byť ešte vyššia než u legionely, a riziko pre zdravie je rovnako závažné. Ak sa tento problém nezačne systematicky riešiť, môže dôjsť k rozšíreniu infekcií, ktoré bude veľmi náročné kontrolovať, najmä pri výskyte multirezistentných kmeňov baktérií.

záver

Vyzývame médiá a verejnosť, aby prestali vytvárať senzácie na základe jednostranných informácií a nesprávne interpretovaných dát. Asociácia pre vodný manažment a prevenciu legionel je pripravená aktívne prispieť k riešeniu problému a poskytovať odborné poradenstvo všetkým inštitúciám, ktoré majú záujem o zavedenie správnych preventívnych opatrení. Systémové riešenia existujú a sú k dispozícii, no vyžadujú si podporu a implementáciu na národnej úrovni, aby sa zabezpečila bezpečnosť a ochrana verejného zdravia v dlhodobom horizonte.

 Viac informácii nájdete na prevencialegionel.sk

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite