Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robot operuje už aj na východnom Slovensku: V Nemocnici AGEL Košice-Šaca majú prístroj za milióny

.tlačová správa .zdravotníctvo

Pokrok sa nedá zastaviť a pomaly smeruje aj na východné Slovensko. Dôkazom je aj operácia v Košiciach, ktorú vykonal robot. Pacientka z Michaloviec bola prvou ženou v tomto regióne, ktorá podstúpila tento ultra moderný zákrok.

Robot operuje už aj na východnom Slovensku: V Nemocnici AGEL Košice-Šaca majú prístroj za milióny

Celý zákrok mal pod palcom  prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca, doc. MUDr. Erik Dosedla, PhD,. MBA spolu so svojim tímom.  Totálnu robotickú hysteroktómiu, teda vybratie maternice, podstúpila 49-ročná pacientka z Rožňavy ešte začiatkom septembra. „Robotická technológia umožňuje presnejšie a minimálne invazívne chirurgické operácie, ktoré vedú k rýchlejšiemu zotaveniu a zníženému riziku komplikácií,“ uviedol docent Dosedla.

Cena takéhoto prístroja sa šplhá do astronomických výšok a môže dosiahnuť až 2,5 milióna eur. A to nie je všetko. Ročné náklady na údržbu „robotického operátora“ sú desiatky tisíc eur ročne. Pokrok sa však nedá zastaviť a Slovensko sa týmto úkonom zaradilo medzi vyspelé krajiny, ktoré používajú v medicíne najmodernejšie technológie. Ich nasadenie skrýva viacero výhod a to nielen pre pacienta ale aj pre lekára.

Jednou z nich je skrátená doba hospitalizácie po zákroku z pôvodných päť na tri dni. Rovnako aj skrátenie operačného výkonu, ktorý bol pri prvej operácii 51 minút. „Samozrejme, ide o samotnú operáciu, avšak pred operáciou je nutná príprava robota a pacientky, ktorá trvala asi 30 minút,“ spresnil doc. Dosedla.

Hoci sa môže zdať, že robot operuje sám, nie je tomu tak. Počet zdravotníckeho personálu, ktorý sa zúčastňuje klasickej operácie a aj tohto pokrokového zákroku je takmer rovnaký. „Na robotickej operácii sa podieľa tím špecialistov. Prítomný bol hlavný chirurg, dvaja asistenti chirurga, anestéziológ a operačný tím. Počet ľudí môže byť rovnaký, ako pri robotickom zákroku, ale záleží na rozsahu a typu operácie. Avšak, samotnú robotickú operáciu môže vykonať aj hlavný operatér a jeden asistent,“ prezradil operujúci lekár, docent Erik Dosedla.  prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Košice-Šaca, Erik Dosedla.

Aby mohol chirurg viesť takúto operáciu je potrebné predtým absolvovať dlhodobé školenie a získať  záverečnú certifikáciu na jednej z najprestížnejších lekárskych fakúlt na svete vo Švédsku. „Keďže technológie v oblasti robotickej chirurgie sa stále vyvíjajú, chirurgovia sa musia pravdielen zúčastňovať na aktualizačných kurzoch a školeniach,“ uzavrel doc. Dosedla.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite