Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupcovia ambulantného sektora kritizujú rozhodnutie VšZP nezazmluvniť viacerých poskytovateľov jednodňovej starostlivosti

.tasr .zdravotníctvo

S rozhodnutím štátnej poisťovne vyjadrili nesúhlas aj opoziční predstavitelia. SaS hovorila o masovej redukcii „jednodňoviek“, KDH to vníma ako riskantný krok.

Zástupcovia ambulantného sektora kritizujú rozhodnutie VšZP nezazmluvniť viacerých poskytovateľov jednodňovej starostlivosti SITA/Martin Havran

zástupcovia ambulantného sektora aj opozícia kritizujú rozhodnutie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) nezazmluvniť viacerých poskytovateľov jednodňovej zdravotnej starostlivosti. Upozorňujú na to, že krok môže priniesť predĺženie čakacích lehôt na zákroky. VšZP tvrdenia odmieta. Deklaruje, že krok smeruje k efektívnejšiemu využívaniu zdrojov, nie obmedzeniu dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Asociácia súkromných lekárov SR si myslí, že zrušenie zmlúv viacerým poskytovateľom a zavedenie limitov ostatným zariadeniam sa odrazí na nedostupnosti jednodňovej starostlivosti pre pacientov VšZP. „Ak ste sa doteraz chceli vyhnúť pobytu v nemocnici, odteraz to tak nebude. Nevyhnete sa hospitalizácii pri operácii žlčníka, prietrže, gynekologických operáciách, problémom bude aj odstránenie šedého zákalu či iné očné operácie,“ podotkla. 

Krok namieta aj Zväz ambulantných poskytovateľov. Považuje ho za neštandardný, nekorektný a najmä diskriminačný. „Týmto konaním výrazne znižuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti a obmedzuje vlastný výber pacientov. Máme vážne obavy, že toto konanie nastavuje nebezpečný precedens, ktorý by do budúcnosti mohol byť zavedený ako štandard aj voči ostatným ambulantným zariadeniam, “skonštatovala prezidentka asociácie Jaroslava Orosová. 

S rozhodnutím štátnej poisťovne vyjadrili nesúhlas aj opoziční predstavitelia. SaS hovorila o masovej redukcii „jednodňoviek“. KDH to vníma ako riskantný krok. „Začať robiť poriadok v jednodňovej zdravotnej starostlivosti je správny krok, ale musí byť uvážený a dobre načasovaný. Tak, aby sa to nedotklo občanov. Ministerstvo zdravotníctva a štátna zdravotná poisťovňa mali tlačiť na štátne nemocničné zariadenia, aby výkony jednodňovej zdravotnej starostlivosti rozvíjali aj vo svojich priestoroch, “ dodal poslanec Peter Stachura (KDH). Apeloval na ministerstvo zdravotníctva, aby situáciu vyriešilo tak, aby poistenci VšZP, ktorí už majú naplánované výkony v jednodňovej zdravotnej starostlivosti, ich mali uhradené.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite